5 miljøvenlige alternativer til køkkenet

flaskerenser plastikfri

Genanvendelige og plastikfri alternativer der gør en forskel

Køkkenet er et af de steder i hjemmet, vi bruger allerflest engangsprodukter og dermed også skaber meget affald. Her får du 5 miljøvenlige alternativer, som nemt mindsker spild øjeblikkeligt til gavn for både dig og vores miljø.

Nogle vaner tager lang tid at opbygge, andre er ligetil. Heldigvis er det sidste tilfældet, hvis man ønsker at gøre sit køkken lidt mere miljøvenligt, for der er mange gode og ikke mindst nemme alternativer, når man ønsker at skære ned på plastik og engangsprodukter i hjemmet. 

På den måde slipper du både for unødig affald, at købe det samme igen og igen og sidst, men bestemt ikke mindst, så undgår du mikroplast i din mad og i vores vandmiljø. Alt sammen noget som på samme tid skåner miljøet for det samme. Lad og dykke ned i alternativerne. 

1. Vink farvel til fryseposerne

Fryseposer af plastik eller plastikposer med ziplock findes næsten i ethvert hjem, men desværre er de svære at bruge igen og skaber derfor utrolig meget spild på den lange bane. Samtidig har de en begrænset funktionalitet, da de kun tåler køl og frys.

Et oplagt, plastikfrit alternativ er genanvendelige madposer i silikone. Madposer i silikone er et bedre og mere miljøvenligt alternativ, eftersom de kan bruges tusindvis af gange samtidig med, at de tåler både køl, frys, mikroovn, ovn og opvaskemaskine. De kan samtidig foldes ned og blive til en beholder, som kan spises direkte fra. Derudover er de designet med en selvforseglende lukning, så du får 100% lufttæt opbevaring. På den måde holder din mad sig frisk i længere tid. Sammenlignet med almindelige plastbeholdere fylder de en hel del mindre i skabene og afgiver ingen mikroplast eller skadelig kemi.

Genanvendelige madposer i silikone er altså ekstremt alsidige, nemme at anvende til et væld af formål og rengøres nemt i opvaskemaskine. 

Brug dem til madresterne, marinering, sous vide, opbevaring af ost, snacks, dip, supper mv. Toppen er desuden designet således at væsker er nemme at hælde fra modsat andre alternativer.

madpose opvaskemaskine

2. Slip for at købe engangsbagepapir igen

Et andet engangsprodukt mange af os bruger dagligt er bagepapir. Selvom man i princippet godt kan bruge samme bagepapir et par gange, før det smides ud, ændrer det ikke på, at det er et produkt, vi køber igen, igen og igen. Bagepapir kan desværre ikke genbruges, men skal sorteres som restaffald.

Med genanvendelige bagemåtter i silikone behøver du aldrig bekymre dig om at løbe tør for bagepapir igen. Ligesom madposerne kan bagemåtter nemlig ligeledes bruges tusindvis af gange. 

Elous bagemåtter er designet i en ekstra tyk kvalitet for lang holdbarhed og med forhøjede kanter hele vejen rundt, så eventuelle væsker holdes inde. 

Igen et nemt, genanvendeligt alternativ, som tåler maskinopvask og ikke kræver nogen tilvænning at inkorporere i hverdagen.

genavendelige silikonelåg

3. Gem alufolien og husholdningsfilmen væk

Endnu et par engangsprodukter, som nemt kan erstattes af et mere miljøvenligt alternativ er alufolie og husholdningsfilm. To produkter, som også bruges flittigt i hverdagen, men også skal indkøbes gang på gang. 

Med genanvendelige silikonelåg kan du heldigvis godt gemme alufolie og husholdningsfilm væk. De fleksible silikonelåg kan nemlig erstatte hundredevis af meter af begge produkter og nemt kommes i opvaskemaskinen efter brug. 

Genanvendelige silikonelåg passer til et væld af skåle samt frugt og grønt i mange forskellige størrelser. De sørger samtidig for at holde maden 100% lufttæt og kan derfor også holde din mad frisk i længere tid – og dermed undgå madspild.

4. Køb aldrig nye sugerør igen

Plastiksugerør er desværre stadig en del af de fleste danskeres hjem, og det er en skam. Alternativet i slidstærkt specialglas er nemlig både mere miljøvenligt, men også langt flottere. Og så behøver du faktisk aldrig at købe engangssugerør igen! Sugerør i glas er behagelige at drikke af, afgiver ingen bismag som andre alternativer kan gøre, og så knækker de ikke af, at du kommer til at tabe dem. Vores genanvendelige sugerør er nemlig lavet af ekstra stærkt specialglas.

kokosfiberbørste opvaskesvamp naturlig stor
flaskerenser plastikfri

5. Opvask uden mikroplast

Vasker du stadig op med den velkendte farverige opvaskesvamp, så er det her dit tegn til at skifte den ud. De farverige opvaskesvampe fra supermarkedet er nemlig fyldt med mikroplast, som ved brug ryger direkte ud i afløbet og ned i vores spildevand. I rensningsanlægget opsamles en stor del af mikroplasten (80-99%), så det ikke ender i vores vandmiljø, men problemet er, at det i stedet bliver til slam, som vores marker gødes med. Det vil sige, at vores marker fyldes med mikroplast. 

Igen findes der et nemt, plastikfrit alternativ, som tilmed holder i langt over dobbelt så lang tid som den gængse opvaskesvamp: Kokosfiberbørsten

Vores kokosfiberbørste er lavet af bionedbrydelige fibre fra kokosskal og metal. Et restprodukt med et nyt formål, som kokosfiberbørsten gør enormt effektivt, nemlig rengøring af pander, gryder, service mv. 

Kokosfiberbørsten er også god til at skrubbe rodfrugterne eller til anden rengøring i hjemmet. Den tåler desuden opvask og er utrolig slidstærk, hvorfor den nemt kan holde flere måneder ved daglig brug.

Med ovenstående fem nemme udskiftninger vil du meget hurtigt opleve, hvordan du forbruger mindre og generelt har mindre affald i hverdagen. Nemt, miljøvenligt og økonomisk på den lange bane.

Jeg håber, at du kunne bruge disse råd. Tak fordi du læste med.

Omtalte produkter

Spar 20%
(25) Original price was: 327,00 kr..Current price is: 259,00 kr..
(30) 149,00 kr.
Spar 20%
(3) 159,00 kr.
(3) 39,00 kr.
(1) 65,00 kr.
(2) 45,00 kr.
Spar 20%
(1) Original price was: 387,00 kr..Current price is: 309,00 kr..

2 kommentarer til “5 miljøvenlige alternativer til køkkenet

    • Carina siger:

      Hej Lis,
      Prøv at opdatere siden og sæt flueben i én shampoo bar og én balsam bar igen. Så skulle det virke 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *