5 nemme alternativer til et grønnere 2024

grønne alternativer i hverdagen

Grønne vaner uden besvær

Et nyt år er begyndt, og ofte bringer nye begyndelser nye vaner med sig. Nogle vaner er svære at bryde, nogle er svære at holde og så er der dem, der bare er ligetil. Sidstnævnte gør sig heldigvis gældende her, hvor du nemt kan få en miljøvenlig start på 2024 uden besvær.

1. Fra plastikflaske til fast bar 

Shampooen er (næsten) den samme, som du kender den – bare uden vand, skrap kemi, konserveringsmidler og plastikemballage. I stedet for har vi fyldt de faste shampoo barer med milde, plantebaserede ingredienser af høj kvalitet – til fordel for både dig og vores jord.

En shampoo bar sparer dig altså ikke blot for plastikemballagen og dermed affald. Den sparer dig også for unødige ingredienser samtidig med, at de fylder meget lidt og er ideelle at have med dig på farten eller på ferien. 

En anden fordel er, at du sparer klimaet for store mængder CO2, eftersom shampoo barerne både vejer og fylder markant mindre, hvilket spiller ind i forhold til transporten af shampoo. For at være lidt mere konkret:

1000 x flydende shampoo (250 ml) = min. 280 kg og en massefylde omkring 0,4 m3

500 x shampoo barer (55 g – halveret antal eftersom én bar svarer til min. to flasker flydende) = 27,5 kg og en massefylde omkring 0,025 m3

Altså vejer flydende shampoo min. 10 gange så meget og fylder ca. 16 gange så meget som shampoo barer. Dét er en stor forskel på klimakontoen for ikke at tale om selve produktionen af de mange plastemballager, der også fylder gevaldigt på samme konto.

Udover de miljømæssige fordele kan du samtidig nyde godt af sundt, velplejet hår med god samvittighed. Shampoo barer er nemme at komme i gang med, så længe man sætter sig ind i, hvordan de bruges og opbevares. Det kan du læse mere om her

Overvejer du at prøve de faste barer af, så anbefaler jeg at starte ud med vores shampoo bar sæt, hvor du får alt, du har brug for til en god start samtidig med, at du sparer 10%.

shampoo bar sæt elou
Elou shampoo bar fresh herbs

2. Rondeller der holder i flere år

Hvorfor smide ud dag efter dag, når der findes et nemt, genbrugeligt alternativt? blankVi bruger pr person i gennemsnit omkring 730 vatrondeller på et år. 730 gange smider vi hver især vatrondeller ud, for aldrig at blive genanvendt. I stedet for at smide ud og købe nyt gang på gang, er vores genanvendelige bomuldsrondeller det perfekte swap i den rigtige retning.

Vores bomuldsrondeller er produceret ansvarligt i GOTS og Fairtrade certificeret økologisk bomuld. blankDe er sammensat af to forskellige lag: ét lag ekstra blød bomuldsfløjl på den ene side og ét lag let skrubbende bomuldsfrotté på den anden. Dette gør dem ideelle til stort set alle hudtyper samtidig med, at den ene side kan bruges til det sarte øjenområde, mens den anden kan bruges til let eksfoliering. Genanvendelige rondeller er et nemt alternativ til en hverdag med mindre spild. De skal blot skrubbes i lidt mild sæbe lige efter brug og derefter en tur i vaskemaskinen sammen med resten af dit vasketøj, når den medfølgende vaskepose er fyldt. 

3. Husk lige tandbørsten

Et af de virkelig nemme skift er noget så simpelt som tandbørsten. Vi bør skifte vores tandbørste ud omkring 4 gange årligt. Det lyder måske ikke af meget, men hvis man ganger det ud på Danmarks befolkning er tallet over 23 millioner på blot ét år. Vi kan ikke bestemme, hvad andre vælger, men vi kan altid vælge til og fra selv. 

En tandbørste i FSC-bambus er et nemt og miljøvenligt alternativ til tandbørsten i plastik. Den koster ikke mere, den har samme kvalitet og vigtigst af alt, så er den let nedbrydelig og tager faktisk kun et par uger at nedbryde ved industriel kompostering. Det vil sige, at du skal komme den i bio-affaldsspanden derhjemme.

Vi anbefaler dog altid at give den gamle tandbørste nyt liv, det kan du læse mere om her.

4. Farvel til plastikposerne

En anden nem erstatning, som øjeblikkeligt sparer dig for engangsprodukter i form af fryseposer i plast, stanniol, folie og evt. nye plastbeholdere er de genanvendelige madposer i ren silikone. Miljømæssigt er madposerne et godt alternativ til engangsprodukterne, eftersom de har en lang holdbarhed samtidig med, at de ikke skaber mikroplast. Derfor er de på flere måder bedre end plastik, som både efterlader mikroplast i naturen, i vores vand, i vores mad og i sidste ende i os selv. Samtidig sparer du flere engangsprodukter væk helt eller i al fald delvist.

Genanvendelige madposer er ekstremt alsidige i køkkenet, da de først og fremmest både går i opvaskemaskinen, i mikroovnen/ovnen, i køleskabet og i fryseren. De er især geniale til opbevaring af madrester, salat og grøntsager, snacks, ost og meget  andet. Når du eksempelvis opbevarer madrester i madposen, kan du nemt opvarme maden dagen efter direkte i madposen og derefter folde siderne ned og bruge som serveringsskål. 

Det funktionelle design gør netop, at du nemt kan hælde og fylde indhold i madposen ved at folde siderne ned og samtidig bruge som en skål.

Madposerne er samtidig ideelle til marinering af kød og grøntsager på grund af dets fleksible materiale, som gør, at du nemt kan masserer marinade mv. ind eller holde i lukningen og ryste posen godt. 

Et simpelt og smart alternativ til flere engangsprodukter i køkkenet.  

genanvendelig madpose
silikonelåg og madposer

5. Plastikfri opvask

Mange ved det måske ikke, men faktisk indeholder de farverige opvaskesvampe plast og det vil sige, at de med tiden vil efterlade mikroplast i din opvask og i afløbet. Det kan du meget nemt undgå ved at skifte til et 100% naturligt og let nedbrydeligt alternativ. 

Med en kokosfiberbørste og en loofah kan du nemt klare opvasken helt uden plastik eller spild. Kokosfiberbørsten er perfekt til gryder, pander og tallerkener mm. Den fremstilles i kokosfiber, som er et restprodukt fra kokosnødens skal, så her udnyttes både materiale, som ellers ville være smidt ud samtidig med at undgå plastik. En anden fordel er, at kokosfiberbørsten er utrolig hårdfør og holder ca. 3 gange så lang tid som den konventionelle opvaskesvamp. Den kan nemt kommes en tur i opvaskemaskinen for endnu længere holdbarhed. 

Omtrent det samme gælder med den naturlige loofah, der fungerer perfekt som en blød opvaskesvamp. Loofahen er egentlig en plante, som minder om en slags agurk. Når den er fuldt modnet bliver den til en hxård, fiberrig masse. Nok er den hård, når den er tør, men når du kommer vand på bliver den blød og dermed perfekt til opvask af tallerkener, bestik og meget andet. Denne kan også nemt komme en tur i opvaskemaskinen og har en lang holdbarhed sammenlignet med konventionelle opvaskesvampe. 

Begge produkter sparer dig altså for både plast og sørger for mindre affald i hjemmet til gavn for dig og vores jord.

Et grønnere skridt på vejen

Med ovenstående råd kan du hurtigt og nemt eliminere mange af plastiksyndere i hjemmet. Selvom det måske ikke lyder af meget, så vil de små grønne tilvalg i hverdagen hurtigt kunne mærkes og gøre en forskel med tiden. Vi kan kun starte med os selv, så hvorfor ikke gøre, hvad vi kan hver især. Hvis vi alle tager et skridt i en grønnere retning, vil det tilsammen skabe en markant forskel. 

Tak fordi du læste med.

4 kommentarer til “5 nemme alternativer til et grønnere 2024

  1. Camilla siger:

    Kan jeg være sikker på, at min mad ikke tager smag af bagemåtten? Det har jeg nemlig oplevet ved lignende produkter.

    • Carina siger:

      Hej Anne Marie,
      Det kan den i princippet godt, så længe der er skruet ned på 200 grader efterfølgende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *