5 tips til miljøvenlig forårsrengøring

miljøvenlig rengøring

Forårsrengøring med god samvittighed

Vi kender det alle sammen: Solens stråler begynder så småt at skinne gennem ruderne, og du opdager, at de pludselig ikke er så rene, som du troede. Men glem alt om at hive de skrappe rengøringsmidler frem og læs med her inden. Vi giver dig 5 grønne tips til din miljøvenlige forårsrengøring.

Foråret er her endelig, og det betyder for mange, at hjemmet skal have en overhaling af den såkaldte forårsrengøring. I stedet for at gøre som du plejer, så vil jeg opfordre dig at prøve en grønnere rengøring denne gang. Det gavner ikke blot dig selv og din familie, men ligeså meget vores miljø. Når alt kommer til alt ender al din rengøringsvand i havene. Og alle de kemikalier, du bruger i rengøringen, de ryger lige ud i vandet. For ikke at tale om al plastikemballagen. Derfor vil jeg give dig 5 grønne tips til en miljøvenlig rengøring, der både er god ved dig og god ved vores planet.

1. Lav dine egne naturlige rengøringsmidler

Miljømærkede rengøringsmidler er helt klart et skridt i den rigtige retning, men hvis du virkelig vil være miljøvenlig, så lav dine egne rengøringsmidler! Hvis du tænker det er tidskrævende og besværligt, så tro om igen. Det kunne faktisk ikke være nemmere og det gode er at én slags kan bruges til virkelig mange forskellige formål.

Det eneste du behøver er hvid eddike, vand, æterisk olie og en sprayflaske i glas. Kog vandet og lad køle af og bland ligeligt vand og eddike i flasken. Kom ca. 5 dråber æterisk olie i pr. 100 ml vand. Dette alt-i-en rengøringsmiddel kan bruges på alle hjemmets overflader samt til vinduer, spejle og som gulvvask. Jeg vil anbefale at bruge citronolie, eukalyptusolie, lavendelolie eller tea trea oil til rengøring. Alle disse æteriske olier har nemlig anti-bakterielle egenskaber og især sidstnævnte er ekstra bakteriedræbende.

2. Giv dit gamle tøj et nyt formål

Du har helt sikkert en gammel, slidt sok liggende, som ikke engang har sin makker længere. Eller den der t-shirt bagerst i skaben, som du alligevel aldrig går i og som Gud-ved-hvornår du sidst har haft på. Disse stykker tøj er guld værd i rengøringen! Den gamle sok fungerer glimrende som rengøringshandske og klud i én og t-shirten kan du klippe op og bruge af flere omgange som en god, gedin klud. Ved at give gamle ting i hjemmet et nyt formål får vi både ryddet op og genbrugt på én gang – ren win-win!

3. Sigt mod zero waste rengøring

Husk at det ikke nytter noget at gå grønnere til værks med hjemmelavet rengøringsmiddel og genanvendelige klude, hvis du vælger at bruge en hel køkkenrulle på at skrubbe hjemmet rent. Gå efter at anvende så mange genanvendelige midler som muligt. Brug bomuldsklude og miljøvenlige rengøringssvampe i stedet for. At bruge toiletpapir eller køkkenrulle er blot spild af penge, papir og ressourcer. Den sok jeg talte om i forrige tip kan komme i spil her!

4. Luft ud naturligt – med luft!

Du gættede rigtigt. Den mest naturlige og mest effektive form for udluftning er ganske rigtigt – luft! Der er nu intet bedre end at træde ind i et rum og opleve den dejligste, friske aroma fra en luftfrisker, men bagsiden af disse syntetiske luftfriskere er altså, at de som oftest er fuld af dårlig kemi. Og det har du måske mindre lyst til at spraye i luften i dit hjem og udsætte dine børn og kæledyr for. Spar pengene og brug dem i stedet på en æterisk olie, hvis du alligevel ønsker en opfriskende duft i dit hjem. Du kan enten blande lidt alkohol med vand og et par dråber æterisk olie, eller du kan komme et par dråber direkte på en uldtørrebold, som sættes i rummet (uden for rækkevidde af børn). På den måde kan du stadig nyde en fantastisk aroma i dit hjem og med god samvittighed.

5. Reducer og giv videre

Tiden er kommet til dit garderobeskab. For jeg vil vædde med, at du har tøj liggende i dit skab, som du ikke har brugt det seneste år. Og nu tænker du måske, at det er fordi, at du en eller anden dag, når du skal male, og du er alene, så er det lige netop dér, du får brug for den her grimme, gamle bluse. Men helt ærligt. Det ved vi alle sammen godt ikke kommer til at ske. Derfor: Læg ALT dit tøj ud på din seng. Nu skal der sorteres. Det gøres ved at du ét stykke tøj af gangen vurderer tøjets værdi for dig. Tag det op og spørg dig selv “har jeg brug for den her i mit liv” hvis ikke, så kom den i sælg-eller-giv-videre-bunken. Hvis du ikke kan undvære den, så læg den i behold-bunken.

Når du har sorteret alt tøj i disse bunker (og der er kun disse bunker – ikke en måske bunke. Måske = sælg-eller-giv-videre), så er det tid til at komme det tøj, du har valgt at beholde ind i skabet igen. Når du kommer det tilbage, så husk at sorter tøjet overskueligt og så det giver mening for dig. Helst så du kan se det hele. På den måde glemmer du aldrig den der sweater, som lå helt bagerst i skabet. Den anden bunke kan du enten lægge på Facebook og sælge som en samlet tøjpakke eller du kan finde en tøjcontainer nær dig. Er der tøj, som ikke kan gives væk, fordi det er for slidt, så saml det og brug til rengøringen. På denne måde får du både reduceret, genbrugt og givet videre, til mennesker der rent faktisk har brug for det. Igen en kæmpe win-win, som ærlig talt ikke kræver særlig meget af dig.

Jeg håber, at du kan bruge disse simple tips til din næste rengøring. For mig er det en fantastisk følelse at kunne gøre rent helt uden affald og kemikalier. Det håber jeg, du også vil synes. Hvis du har et godt  miljøvenligt rengøringstip, så vil jeg elske at høre om det i en kommentar herunder. Jo flere, jo bedre!

Tak fordi du læste med.