7 nemme tips til en mere bæredygtig livsstil

Elou genanvendelige produkter

Ønsker du også at leve mere bæredygtigt, men er lidt forvirret over, hvor du skal starte? Det forstår jeg godt, og så er du kommet til det rette sted! Små ændringer hist og her kan rent faktisk gøre en kæmpe forskel. Det handler ikke om at gøre det hele her og nu. Det handler om at komme i gang.

Bæredygtighed handler i bund og grund om at passe godt på vores planet, så vores kommende generationer også kan leve på den. Med vores nuværende forbrug forholder det sig desværre ikke sådan, og det er på høje tide at få ændret vores vaner i en mere miljøvenlig retning. Ønsker du også en mere bæredygtig livsstil, er det faktisk overhovedet ikke svært at komme i gang. Der er rigtig mange små ting, du kan gøre, som gør en forskel. 

Her er en liste over de små ændringer, du kan begynde at inkorporere i din hverdag allerede i dag.

1. Undgå plastikemballagen

Det er for alvor på tide, at vi tager et kritisk kig på vores plastikforbrug. Vi køber utallige mængder af produkter i plastikemballage, som vi bruger i hverdagen og køber igen og igen og igen. Shampoo, balsam, flydende sæber, renseprodukter, vaskemiddel, skyllemiddel, the list goes on! Tænk over, hvor mange produkter i plastikemballage du lige nu har stående i dit hjem. Er det miljøvenligt? På ingen måde. Findes der (læs: nemme) alternativer? JA! Og det er faktisk ret lige til at erstatte de mange produkter med miljøvenlige alternativer – som tilmed er langt billigere. 

Shampoo & balsam: Udskift fx shampooen med en fast en af slagsen, nemlig en shampoo bar, som udover at erstatte plastikemballagen også sparer dig for unødige, unaturlige ingredienser, som hverken gavner dig eller miljøet. En shampoo bar er samtidig økonomisk og kan faktisk (afhængig af hårlængde og tykkelse) holde helt op til 2-3 flasker af din yndlingsshampoo. De fleste shampoo barer kan også prale af mere naturlige ingredienser uden skrappe sulfater, silikoner, kunstige farvestoffer mv.

Tøjvasken: Drop dit vaskemiddel med ingredienser, du aldrig har hørt om før og knap nok kan udtale til fordel for det bæredygtige, naturlige alternativ, sæbebær. Sæbebær er ekstremt drøje i brug, og så er de både skånsomme for din hud og for vores jord. De er ligesom en shampoo bar meget økonomiske, og faktisk rækker et enkelt kilo sæbebær til mere end 365 tøjvaske! Det svarer nogenlunde til, at en familie på fire personer kan nøjes med at købe 1 kg sæbebar til et helt år. Når du dropper vaskemiddelet, kan du samtidig sige farvel til skyllemiddelet også. Det kan du erstatte med det 100% naturlige alternativ, nemlig uldkugler eller wool dryer balls, som de populære uld tørrebolde også kaldes. Udover at gøre dit tøj blødt uden skyllemiddel, kan du også nyde godt af, at tørretiden i tørretumbleren forkortes med op til hele 30%. Hvis du savner duften et nyvasket tøj tilføjer du blot et par dråber essentiel olie, fx citronolie eller eukalyptusolie, til uldboldene inden de kommes i tørretumbleren.

2. Udskift engangsprodukterne

Lad os tage et kig på hverdagsprodukter, vi bruger én gang og smider ud – hver eneste dag. 365 dage om året. Det kunne fx være: vatrondeller – vatpinde – engangsskrabere – sølvpapir – wrap – sugerør – to-go kaffekopper – vandflasken. Unødig spild, indkøb, affald og miljøbelasting kan nemt erstattes af genanvendelige produkter til hverdagsbrug.

De små runde: Skift engangsvatrondeller ud med genavendelige bomuldsrondeller, som blot skal en tur i vaskemaskinen og kan bruges i mange år frem.

Den plastikfri skraber som holder hele livet: Drop engangsskraberen eller vores alle sammens kære Venus, som i sig selv er lavet er plastik samtidig med, at den kommer i plastikemballage. Bliv derimod bekendt med den meget omtalte plastikfri Leaf Shave skraber, som ikke blot er mere miljøvenlig, men som rent faktisk holder hele livet! Leaf Shave er 100% plastikfri, har et bøjeligt hoved, som du kender det fra den moderne skraber og det eneste du skal skifte på den er bladene, som selvfølgelig også er plastikfri.

Genanvendelige sugerør: Den siger vist sig selv. Slut med at blive ved med at købe engangssugerør i plastik. Sugerør i glas er det naturlige, miljørigtige valg. Udover det er de en del mere æstetiske i enhver drik, så det er i sig selv en ret god grund til at skifte. Vores glassugerør er ekstremt robuste og tåler sagtens, at man taber dem på gulvet. 

Ud med plastikposerne: Spar dig selv og miljøet for de mange engangsplastikposer og skift dem en gang for alle ud med genanvendelige madposer. Ikke nok med, at de er bedre for dig og for miljøet, så er de også en hel del smartere. De tåler nemlig både opvaskemaskine, køl, frys, mikroovn og sous vide. De fylder intet i skufferne, de er lufttætte og så kan du bruge dem år efter år. Det synes vi giver en del bedre mening.

3. Lav det selv

Skrappe rengøringsmidler og utallige hudplejeprodukter. Hvis du nogensinde har taget et kig på dine rengøringsmidler, så vil du nok finde ud af, at det højst sandsynligt er fyldt med mindre gode stoffer for dig selv og miljøet. Det kan også være, at du har fået fat i et miljøvenligt rengøringsmiddel, men emballagen kommer stadig i plastik – som i gennemsnit tager 450 år at nedbryde. 

Det er faktisk enormt nemt at lave dit eget rengøringsmiddel og du har formentligt allerede ingredienserne i dit hjem. På vores Instagram og her på bloggen kan du få inspiration til forskellige DIY opskrifter, som alle har det tilfælles, at de er NEMME at lave. Det samme gælder hudplejeprodukter, såsom bodylotion og makeupfjerner – faktisk de fleste hudplejeprodukter. Spar dig selv fore dyre cremer, skadelig kemi og tag 30 minutter ud af kalenderen en weekend. Så er du allerede godt på vej.

4. Husk indkøbsnettet 

Den her har du nok hørt før, men nu får du det at vide igen: HUSK nu det genanvendelige indkøbsnet. Du sparer miljøet for SÅ meget plastik, og det er så nemt at gøre. Der er absolut ingen undskyldninger for ikke at medbringe sit eget indkøbsnet eller mulepose. Fordelen ved et indkøbsnet er at det fylder minimalt, så du kan have det med dig overalt. Køber du frugter og grønt i supermarkedet (som i øvrigt også er meget mere bæredygtigt end at købe i plastikposer/emballage), så medbring også genanvendelige grøntsagsnet til dette. Vores bomuldsprodukter er både GOTS og Fairtrade certificeret, hvilket er din garanti for ansvarlig produktion uden skadelig kemi. 

5. Undgå at købe madvarer pakket i plastik

Forsøg så vidt muligt at købe dine madvarer uden emballage. Drop krydderurterne i plastik og køb dem i potten i stedet. Glem salatblandingen og vælg det hele salathoved. Jeg er klar over, at denne ikke er helt nem, men overvej altid, om du kan få produktet uden emballage og gå efter det.

6. Vask dit tøj ved lav varme

Når du vasker tøj er ca. 90% af den energi, din vaskemaskine bruger, brugt på at opvarme vandet. Når du vasker ved 20 eller 30 grader gør det en kæmpe forskel, eftersom du kan spare mere end 50% af energiforbruget. 

7. Tag cyklen eller arranger samkørsel

Du har helt sikkert hørt den mange gange før, men ikke desto mindre kan du gøre en kæmpe forskel for dit karbon- og CO2 aftryk ved at hoppe på cyklen i stedet for at tage bilen. Er det nødvendigt for dig at bruge bilen pga. dit bopæl, så arranger samkørsel i stedet. På den måde kan man også nemt spare en masse på klimakontoret, da man i stedet for at bruge 4 biler, kan samles i én. Her er appen GoMore helt genial. Har du mulighed for at tage offentlig transport, så er det selvfølgelig at foretrække. 


Husk, at du ikke behøver at gøre alt på samme tid – et skridt af gangen og så vil resten komme helt af sig selv. Jeg ønsker dig al held og lykke med din bæredygtige zero waste hverdag! Tak fordi du læste med. 

Har du andre gode indslag til, hvordan man nemt kan leve mere bæredygtigt i hverdagen, så vil jeg elske at høre om det. Kommentér blot i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *