7 tips til en mere bæredygtig jul

bæredygtig adventskalender_adventspakker

Julen er med dens mange hyggelige traditioner et samlingspunkt for hele familien. Dog er der – uden vi tager stilling til det – relativt store konsekvenser for miljøet forbundet med den måde, vi holder jul på. Hvis du har et ønske om at tage julehøjtiden i en mere bæredygtig retning, men ikke helt ved, hvor du skal starte, så har jeg samlet syv konkrete tips til, hvordan du kan holde en mere bæredygtig jul i år.

1.   Miljøvenlig gaveindpakning

Gavepapir, der bliver flået i stykker, smidt ned i en sæk og glemt, er den vanlige proces i mange hjem, når der pakkes gaver op. Denne proces har dog et kæmpe problem, idet den ikke er spor bæredygtig og skaber utrolig meget affald. Gaveindpakningen er dog en af de steder, du nemt kan gøre en forskel. Du kan eksempelvis vælge at genbruge avispapir eller investere i genbrugsgavepapir, som sparer en hel del på CO2-kontoen. Du kan også bruge stof til at indpakke gaver med, som kan genbruges igen og igen. Med hensyn til gavebånd kan du vælge naturligt gavebånd af eksempelvis jutegarn el.lign.

Hos Elou kan du i øvrigt få pakket dine gaver miljøvenligt ind. Jeg pakker nemlig dine gaver uden brug af tape i 100% genbrugspapir produceret i Danmark. Gavebåndet er fremstillet af genanvendte plastikflasker, som er samlet i naturen i Taiwan, hvor plastikaffald i det fri er et særligt stort problem. Du kan læse mere om denne service her.

2.   Invester i et økologisk juletræ

Ingen jul uden juletræet. Dansen omkring grantræet er for mange aftenens højdepunkt – og selvom det på overfladen ikke giver så meget mening at danse rundt om et træ, er der altså bare noget uforklarligt fantastisk ved denne tradition. Hvis du ikke kan undvære et juletræ som så mange andre, så gå efter det mest miljøvenlige valg. I de seneste år er der heldigvis sket en stigning af udbuddet af Fairtrade og økologiske juletræer, så det giver god mening at vælge en forhandler, der tilbyder dette. Når du går efter denne slags juletræer, sikrer du dig blandt andet, at produktionen er foregået uden brug af sprøjtegifte, som skader vores natur.

3.   Gaver med omtanke

Gaver, gaver og atter gaver. Gaveræset, der ingen ende tager. I kender det helt sikkert. Selvom børn (og voksne) elsker at få gaver, behøver ingen at få ting, de ikke har brug for. Det er fuldstændig spild. Spild af jordens ressourcer, spild af penge og mere affald. Selvfølgelig er det hyggeligt med gaver, men det handler om at moderere gaveræset i tilstrækkelig grad og tænke mere over, hvad man køber, inden man bare shopper løs. Hvis du gerne vil give dine børn, din kæreste eller en anden du holder af, adventsgaver, så overvej at købe dem noget, de kan have gavn af, og som ikke skader vores miljø. Giv oplevelser og mening i gave – og ikke unødvendige gaver blot med det formål at give gaver.

Vil du gerne give en bæredygtig adventskalender i år, så se mere her, hvor vi har samlet de bedste gaver til den bevidste forbruger.

4.   Vegetarisk julemiddag

Dette er et ømtåleligt emne for mange mennesker. Maden. De fleste mennesker elsker julemaden og alt, hvad det indebærer – and, medister og flæskesteg. Kødproduktionen er dog – til ingens overraskelse – en af de absolut største syndere, når det kommer til mad og klima. Og det går desværre imod alt, hvad en bæredygtig jul indebærer. Derfor kan I med fordel overveje at gøre julemiddagen helt eller delvist vegetarisk. Alternativt kan man sige, at der kun er én slags kød, eller at mængden af kød pr. person minimeres. Der er flere måder at begrænse sit kødforbrug i julen på, og man behøver ikke at gå linen ud. Det er jo trods alt jul. Men at genoverveje muligheder og skære lidt her og der, det er bestemt at foretrække.

5.   Miljøvenlige levende lys

Levende lys er hyggelige, stemningsfulde og så hører de absolut til julen. Desværre udsender de gængse stearinlys skadelige partikler, som ikke er optimale for vores indeklima og kan have skadelige effekter på vores lunger. Et alternativ til de traditionelle stearinlys – og en måde at vedligeholde den hyggelige stemning – er at investere i mere miljøvenlige levende lys.

Gå efter lys produceret af bivoks, sojavoks eller rapsvoks. Lys fremstillet af sojavoks er som udgangspunkt det lys, der udsender de færreste partikler, som svarer til en 80% mindskning i forhold til konventionelle stearinlys. Har du mod på det, kan du faktisk også selv lave dine egne miljøvenlige lys ud af en appelsinskal og madolie. Du skærer blot appelsinen over på midten uden at skære det hvide midterstykke, der går fra bund til top, af. Det skal nemlig bruges som væge. Fjern kødet (husk at spise det eller på en anden måde bruge det) og hæld så olien i, mens du holder ’vægen’ oppe. Tænd og nyd i timevis! Hyggeligt, nemt og miljøvenligt.

6.   Fælles juletransport

Hvis du er en af de mange, der skal holde jul med familien, som bor i den anden ende af landet, kan selve transporten til julen have mærkbare konsekvenser for miljøet – især når man lægger de mange tusinde billisters CO2-udledning sammen. Hvis der er mulighed for det, kan mere miljøvenlige alternativer overvejes. Har I for eksempel mulighed for at køre flere sammen eller benytte offentlig transport? 

7.   Styr på affaldssorteringen

Juletiden efterlader en hel del affald. Selvom du kan minimere mængden af affald, vil der altid være noget. I stedet for at samle alt affald og smide det i en sæk, er det ufatteligt vigtigt at få affaldssorteret korrekt. Kun på den måde kan affaldet genbruges, og det gælder i øvrigt hele året rundt. 

 

Er du klædt på til en mere bæredygtig jul af slagsen efter at have læst med? Med små ændringer hist og her kan det faktisk gøres ret nemt og bekvemt uden de helt store ’ofringer’. Har du andre miljøvenlige juletips, så send dem endelig herunder.

Tusind tak fordi du læste med.

Julegaveidéer med omtanke for miljøet

(18) 95,00 kr.
(11) 130,00 kr.
(23) 129,00 kr.

Bæredygtig jul: gaveindpakning og adventskalender