Bæredygtige nytårsfortsæt der gør en forskel

bæredygtige nytårsfortsæt

Skal 2020 være dit bæredygtige år?

Et helt nyt årti er allerede i fuld gang og mange har overvejet, hvad det nye år skal bringe og hvordan, de gerne vil påvirke året. Man kan sige meget om nytårsfortsæt, men uanset hvad er de fantastiske til at gøre plads til at prøve noget nyt i livet, tage bedre vare på dig selv og måske endda miljøet også. Her får du 5 bæredygtige nytårsfortsæt, som kan hjælpe dig godt på vej i det nye år med god samvittighed. 

1. Veganuar

Plantebaseret mad fylder heldigvis mere og mere i supermarkederne, og det er en virkelig positiv udvikling. Plantebaseret mad er en af ​​de bedste omstillinger, du kan gøre for miljøet. Brug januar måned til at udforske det veganske køkken og gå på opdagelse i de mange råvarer, som du måske aldrig har smagt. Det kunne ende med faktisk at blive glad for nogle af retterne, og på den måde kan du inkorporere nogle dage i ugen med dine nye veganske yndlingsretter til glæde for både dig selv, dit helbred og miljøet på en og samme tid.

2. Udskift engangsprodukterne med bæredygtige alternativer

Det er tid til at gennemgå dit hjem for engangsprodukter. Tjek dit køkken for plastikposer, fryseposer, wrap, engangsklude, sølvpapir m.v. Find ud af, om der findes nogle genanvendelige alternativer til disse og invester dine penge i produkter, der kan holde op til mange år. Skift plastposen ud med en genanvendelig silikonepose, skift plastikwrap ud med silikone stretch covers og køb sugerør i glas i stedet for engangssugerørene.

Når du har gennemgået køkkenet, er det tid til et badeværelsescheck. Her gælder det bl.a. vatrondellerne, vatpinde, shampoo og sæber. Skift vatrondellerne ud med genanvendelige bomuldsrondeller, erstat vatpindene med enten bambusvatpinde eller endda genanvendelige vatpinde. Shampooen kan du udskifte med en økologisk, zero waste shampoo bar, som både holder længere og spare dig for plastik og kemi. Husk, at det ikke giver mening at smide de nuværende engangsprodukter ud. Brug altid det gamle op, og anskaf dig så genanvendelige alternativer efterfølgende.

3. Klar rengøringen med naturlige produkter

Har du nogensinde taget et kig på indholdet i dine rengøringsmidler? Nej? Det tænkte vi nok. Og det er helt okay. Det er nok de færreste, der i virkeligheden har det. Vi er nu engang vokset op med tanken om at rengøringsmiddel er rengøringsmiddel – og det har vi jo altid brugt. Så hvad er der nu galt med det? Desværre er det sådan, at rengøringsmidler ofte er fyldt med skadelige stoffer og derudover kommer de også som reget i plastemballage. Den gode nyhed er, at det både er ekstremt nemt, økonomisk og 100% zero waste at lave dit eget helt naturlige rengøringsmiddel. 

4. Få dig en genanvendelig kaffekop

Vi danskere elsker at gå på café og drikke kaffe, ligeså vel som vi elsker at snuppe en to-go kaffe med til vores gå-tur. Forestil dig, hvor mange to-go kaffekopper, der hver dag smides ud? Fra din yndlings kaffebar til din by til hele verden. Det er på tide, at vi får gjort op med det unødige spild ved at medbringe vores egen genanvendelige kaffekop. Med en genanvendelig kaffekop reducerer du drivhusgasemissioner med op til 92% sammenlignet med engangskopper. 

5. Opfodrer andre til at overveje deres vaner

Få gang i snakken om! Tal med andre om, hvordan du gerne vil leve mere bæredygtigt, så du måske kan få andre til at genoverveje deres eget forbrug eller vanemønster. Mange har måske slet ikke overvejet, hvad små ændringer kan gøre, men hvis vi taler om det, kan vi forhåbentlig sætte tanker i gang hos en masse mennesker. 

Hvis du har lavet nogle bæredygtige nytårsfortsæt i år, så vil jeg elske, hvis du har lyst til at dele det! Skriv i kommentarfeltet herunder, så kan andre også blive inspireret. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *