Guide: Kend forskel på shampoo barer og sæbebarer

shampoo eller sæbebar forskel

En shampoo bar er ikke bare en shampoo bar

Der findes overordnet set to forskellige shampoo barer, hvoraf den ene rent faktisk ikke består af shampoo. Har du forsøgt dig med en ‘shampoo bar’ og oplevet, at dit hår blev fedtet og voksagtigt, så er det den, du har prøvet; en sæbebar. Læs med her og bliv klogere på forskellene.

Shampoo barer er blevet utroligt populære i de seneste år, og det er der et væld af gode grunde til. Den vigtigste er selvfølgelig, at de ikke kræver nogen emballage, hvorfor de sparer både dig og miljøet for store mængder plast samt CO2 i forhold til transport. Dertil kommer ingredienserne, som oftest er mildere for dit hår og for miljøet end dem, du finder i en konventionel shampoo i supermarkedet. Og så er der selvfølgelig deres lille praktiske størrelse, der gør dem nemme at transportere og fylder meget lidt på badeværelset.

Der findes allerede et hav af forskellige shampoo barer, men alle med vidt forskellige ingredienser og fremstillingsmetoder. Nogle indeholder sulfater, andre gør ikke. Nogle er pH-balancerede, andre er ikke. Nogle består af shampoo, andre gør ikke. Og spiller det overhovedet en rolle? Det kan du tro, det gør. Og det er det, vi skal dykke lidt ned i nu.

To typer af shampoo barer

Helt overordnet findes der to typer af shampoo barer, som imidlertid er vidt forskellige. Den ene type er faktisk ikke en ægte shampoo, men en sæbebar. Den anden er baseret en eller flere tensider ligesom almindelig shampoo, som du kender den. Disse barer kaldes også for syndet shampoo barer. 

Sæbebarer

Sæbebarer er kendetegnet ved, at de fremstilles på en blanding af lud og olie/fedtstoffer, som skaber en kemisk reaktion kaldet forsæbning. Forsæbningen er det, der giver sæbebaren sine rensende egenskaber. Traditionel sæbe er basisk, hvilket vil sige, at den har en høj pH-værdi. pH-værdien er vigtig, fordi hårets egen pH-værdi ligger i den lavere ende af skalaen, nemlig omkring 5,5. Det vil sige, at dit hår og hovedbund har det bedst med at være lidt til den sure side. Hvis sæbens pH-værdi ligger på eksempelvis 10 (basisk), kan dit hår og hovedbund hurtigt blive tørt, irriteret og svækket. Derfor er det enormt vigtigt, at den sæbebar du anvender er så sur som muligt. Problemet med sæbebarer er dog, at man ikke kan justere pH-værdien mere ned end til omkring 7, hvilket er neutralt. Af den grund kan dit hår efter brug af en ‘shampoo bar’ baseret på sæbe have brug for en såkaldt æblecidereddikerens for at rebalancere hårets pH-værdi. 

Mange sæbebarer bliver i dag solgt som shampoo barer uden egentlig at være shampoo. Hvis du har prøvet en sådan, så har du måske oplevet en mere eller mindre fedtet og voksagtig følelse efter hårvask – specielt hvis du har langt hår. Sæbebarer er generelt sværere at få skyllet ordentligt ud af håret, og det er desværre næsten uundgåeligt, med mindre du har kort hår, at få alle sæberesterne ud. Det resulterer i en voksagtig fornemmelse i håret efter brug, som mange ikke finder specielt rart.

(Syndet) Shampoo barer

Den anden type shampoo bar er en såkaldt syndet shampoo bar. Navnet kommer af en sammentrækning af de engelske ord “synthetic” og “detergent”. En syndet shampoo bar er baseret på et eller flere vaskeaktive stoffer, også kaldet tensider. Der findes mange typer af vaskeaktive stoffer, hvoraf nogle er skabt på basis af naturlige ingredienser, mens andre udelukkende er laboratorieskabte. Dertil kommer også, at nogle vaskeaktive stoffer er skrappere end andre.

Disse vaskeaktive stoffer kan nemlig både være sure, pH-neutrale og basiske, og derudover kan de bestå af sulfater eller andre typer af tensider. Sulfater har været meget omdiskuteret, eftersom de ofte er skrappe og kan give irriteret og kløende hovedbund. Vi anbefaler derfor altid at vælge en shampoo bar uden sulfater, specielt hvis du har en følsom hovedbund. De mest gængse sulfater er Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS) samt Sodium Coco Sulfat (SCS). Sidstnævnte kan være okay, hvis det er blandet op med vand eller andre typer af vaskeaktive stoffer, som gør pH-værdien mildere, eftersom SCS har en pH-værdi på omkring 10 (basisk). 

Sulfatfri shampoo barer

Der findes heldigvis andre mildere typer af vaskeaktive stoffer, som er baseret på vegetabilske olier, og som ikke på samme måde har mulighed for at penetrere hovedbunden, som sulfater kan. Dette gælder bl.a. Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSa) og Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), som begge er sulfatfri alternativer. Begge er meget milde vaskeaktive stoffer udvundet fra kokosolie. De vaskeaktive stoffer ovenfor kaldes semi-syntetiske, da de fremstilles i et laboratorie, men er udvundet fra naturlige ingredienser.

Syndet shampoo barer minder meget om shampoo, som du kender den, blot uden den skrappe kemi, konserveringsmidler, bindere og anden kedelig kemi – afhængig af, hvilken shampoo bar du vælger. De er nemme at anvende, skummer som almindelig shampoo og kræver ingen tilvænningsfase. Ønsker du en så mild shampoo bar som muligt, så gå efter en pH-balanceret shampoo bar, som passer til vores hud og hårs naturlige pH (4,5 – 5,5).

Sådan kender du forskel på en shampoo bar og en sæbebar

Det er heldigvis utrolig nemt at kende forskel på en ægte shampoo bar og en sæbebar. Ingredienserne er som nævnt nemlig meget forskellige, så et hurtigt kig på ingredienslisten afslører, om produktet er en ægte shampoo bar eller en sæbebar.

Når du læser ingredienslisten er en af de første ingredienser i en sæbebar en olie som fx olivenolie (Sodium Olivate). Er det en shampoo bar, vil den første ingrediens være enten et sulfat eller et andet vaskeaktivt stof. Altså fx: Sodium Lauryl Sulfat (sulfat) eller Sodium Cocoyl Isethionate (sulfatfri).

Med denne simple metode kan du altså meget nemt kende forskel på de to typer af shampoo barer.

Jeg håber, at ovenstående læsning har gjort dig klogere på, hvorfor der er stor forskel på shampoo barer og ikke mindst, hvad du bør overveje, inden du giver dig i kast med en fast shampoo.

Alle Elous shampoo og balsam barer er i øvrigt ægte shampoo barer, som er pH-balanceret, veganske og fri for sulfater, silikoner, parabener, konserveringsmidler, kunstige farvestoffer og anden kedelig kemi. Er du nysgerrig på at prøve, men i tvivl om, hvilken shampoo bar, du bør vælge, så læs med her

Sulfatfri shampoo barer

(120) 85,00 kr.
(51) 85,00 kr.
(69) 85,00 kr.
(85) 85,00 kr.
(17) 85,00 kr.
(6) 85,00 kr.
(13) 85,00 kr.
(10) 85,00 kr.

6 kommentarer til “Guide: Kend forskel på shampoo barer og sæbebarer

  1. Tove Villumsen siger:

    Hej, jeg har købt jeres sæbebar, og har den liggende på jeres rist af bambus, men den bliver meget blød og klistret. Hvad gør jeg forkert?.
    Vh Tove Villumsen

  2. Heidi Rübech siger:

    Hej elou
    Jeg vil gerne prøve shampoo og balsambar,har langt hår,der flitre meget efter vask ,så bruger meget balsam til at hjælpe udredning.
    Og jo dyre og “sundere” produkter jeg bruger,jo svære er det at rede ud,sikkert fordi de ikke er tilsat så meget silicone eller lign.
    Men hvilken typer skulle jeg vælge ,hvis jeg prøvede jeres?

    • Carina siger:

      Hej Heidi
      Jeg ville prøve med Wild Roses baren efterfulgt af balsam baren. Balsam baren skal gerne have lov at sidde så lang tid som muligt for bedst virkning.
      Jeg er ret sikker på, at den kan hjælpe på dit filtrede hår, men der er selvfølgelig aldrig nogen garanti. Dertil vil jeg også anbefale at vaske håret nænsomt uden at ‘rode det for meget rundt’ under hårvasken – kom ikke længderne op i hovedbunden, når det vaskes, men lad det i stedet blot blive skyllet igennem med shampooen fra hovedbunden, når det skylles ud. Se evt. videoen her: https://www.instagram.com/reel/CgpN6ZmPo-5/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

      Balsam baren er i øvrigt ens, blot med og uden duft. Jeg håber, at det kan hjælpe og vend endelig tilbage med ‘din dom’, hvis du afprøver det.

      Alt godt,
      Carina / Elou

  3. Charlotte Juul siger:

    Hej Elou
    Jeg har natur krøller og tørret hår (hø artigt), samtidig allergisk over for parfume.
    Hvilken shampoo bar vil I anbefale, (Syndet shampoo barer)?
    Mvh.
    Charlotte J.

    • Carina siger:

      Hej Charlotte
      Så bør du vælge Clean Coconut baren efterfulgt af Balsam Bar neutral.
      Balsam baren må du gerne lade virke ekstra lang tid for bedste virkning. Du kan også gøre det, at du ikke ikke skyller balsam helt ud, det hjælper på det hø-agtige look.

      Kh Carina / Elou

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *