Guide: At gå fra konventionel shampoo til en naturlig shampoo bar

sådan bruger du en shampoo bar

Få succes med din naturlige shampoo bar

Måske har du allerede prøvet en naturlig shampoo bar (dvs lavet på traditionel sæbe –  du kan læse mere om forskellen på de to typer af shampoo barer her) og tænkt “det fungerer da overhovedet ikke – mit hår bliver meget mærkeligt og ærlig talt ikke særlig lækkert”. Her er vi nødt til at dykke lidt ned i kemien, for det er faktisk en meget naturlig reaktion, at dit hår bliver lettere ustyrligt, når det udsættes for en hel anden form for shampoo, end det er vant til. Med andre ord, så er det altså ikke din shampoo bar, der er dårlig, men dit hår der har brug for tilvænning. Nedenfor får du alt det, du har brug for at vide til at få succes med din første naturlige shampoo bar.

 

En hel anden sammensætning

Der er STOR forskel på konventionel flydende shampoo i flaske, som du kender den, til en naturlig shampoo bar uden silikone, sulfater og andre vaskeaktive stoffer.

Når du vasker dit hår med en konventionel flydende shampoo vil dit hårs naturlige olieproduktion blive fjernet fuldstændig fra hovedbunden. Dit hår vil for at kompensere producere mere olie, og det har dit hår været vant til lige siden du vaskede dit hår med shampoo for første gang. Når du pludselig skifter den konventionelle shampoo ud med en naturlig sæbebar, som ikke stripper håret for dets naturlige olier, vil din hovedbund skulle justere mængden af olie. Og det sker ikke efter en enkelt vask, selvom det ville have været rart. Din hovedbund skal altså have tid til at rebalancere olieproduktionen, og i denne periode kan dit hår altså føles ekstra fedtet, voks-agtigt, kruset og umedgørligt.

En anden ting, der spiller ind, er vandhårdheden. Hårdt vand kan gøre det vanskeligt at skabe en god skum og få renset al sæbe ud af håret igen. Hvis du bor i et område med meget hårdt vand bør du overveje et bruserfilter. I Danmark har vi overordnet set mest hårdt vand mod øst og blødest vand mod vest.

Denne tilvænningsfase gælder typisk for personer med langt hår og i mindre eller ingen grad hos mænd og kvinder med kort hår. Perioden kan strække sig over en uges tid til et par uger og op til en måned for nogle. Det afhænger bl.a. af hvor beskadiget dit hår er, og hvor mange rester fra hårprodukter, silikone mv. der sidder tilbage i dit hår.

Jeg HAR været der, og jeg havde ærlig talt svært ved det, fordi jeg går meget op i, at mit hår ser sundt og lækkert ud altid. Jeg har langt hår ned til midten af ryggen, og det er især os med langt hår, der typisk vil have en sværere tilvænningsfase.

Overordnet set føltes mit hår rent, specielt i toppen af hovedet, der var slet ikke noget problem. Bagtil i nakken var dog en anden snak. Det føltes fedtet og som om, der var voks i håret. Det føltes sådan lige indtil 6. hårvask, hvor jeg kunne konstatere, at jeg var “kommet ud på den anden side”. Mit hår var sundt, glansfuldt og lækkert igen. Samtidig var det også meget mere fyldigt og det føltes renere end før.

Dog brugte jeg en del længere tid på at få sæben skyllet helt ud af håret, så jeg endte i sidste ende med at skifte til vores anden type af shampoo barer (læs om forskellene på shampoo barer her). Jeg vil derfor af egen personlig erfaring anbefale jer med langt hår at bruge en shampoo bar baseret på et mildt, vaskeaktivt stof fremfor en shampoo bar lavet på traditionel sæbe. Jeg har dog flere kunder med langt hår, som stadig foretrækker sæbebaren, men langt de fleste (så vidt jeg ved) har kortere eller kort hår, og der er der typisk ingen problemer.

6 tips til en vellykket overgangsperiode

Hvis du er klar til at prøve kræfter med en naturlig shampoo bar, så har jeg et par råd, som helt sikkert vil komme dig til nytte i tilvænningsfasen:

  1. I stedet for at gnide baren direkte i hovedbunden, så skum den i stedet godt op i hænderne og kom kun skummet i hovedbunden og gennem håret ned til spidserne. Hvis den ikke skummer nok, så tilføj mere vand. Vores shampoo barer indeholder olie og fedstoffer, som tilfører næring til dit hår, men hvis du ikke skummer shampoo baren ordentligt op, vil du risikere, at der er områder, der stadig er belagt med fedtstof, som vil få dit hår til at føles “vokset” eller fedtet.
  2. Husk at få vasket hele håret, fra rod til spidser. Start altid med hovedbunden og bevæg dig nedad – så bliver håret ikke filtret.
  3. Ligesom med konventionel shampoo gælder det, at første vask blandes med snavs og overskydende olie fra håret, og den næste vask alene renser håret. Det samme gælder for vores shampoo barer. Vask derfor gerne af 2 omgange.
  4. Hvis du har langt hår, så sørg for at få renset ekstra godt efter i nakken, det er nemlig det sted sæben har sværest ved at blive renset helt ud.
  5. Skyl, skyl, skyl! Det er ekstremt vigtigt at få skyllet ekstra grundigt efter, så der ikke er sæberester tilbage i håret. Denne proces bør tage længere tid end selve hårvasken.
  6. Brug en rens af æblecidereddike og vand til at hjælpe med at få renset håret helt (håret vil ikke lugte af eddike når det er tørt overhovedet). Lad blandingen sidde i håret i et par minutter og skyld ud. Du kan også vælge at lade det sidde i, så vil du undgå filtret hår.

Æbleciderrens

Især det sidste tip hjalp mig med at få renset og rebalanceret håret ordentligt. En æbleciderrens er desuden virkelig sundt for dit hår, eftersom rå æblecidereddike indeholder masser af næring, som hjælper med at gøre håret mere glat og medgørligt samtidig med at gøre håret blødt og glansfuldt. Denne rens er især god til dig, der ikke har brugt en naturlig shampoo bar før.

Sådan laver du en æbleciderrens:

Bland 1/5 dl rå æblecidereddike med 500 ml vand. Juster forholdet til det, der passer bedst til dit hår. Hvis du har tørt hår vil du have behov for mindre æblecidereddike, mens fedtet hår vil have brug for mere. Kom et par dråber æterisk olie i for ekstra pleje. Jeg vil lave et indlæg omkring dette på et senere tidspunkt.

Jeg håber, at dette indlæg og de ovenstående tips har gjort dig klogere på, hvorfor denne tilvænningsperiode opstår, og hvordan du får succes med en naturlig shampoo bar! Der er i øvrigt forskel på shampoo barer, da ikke alle shampoo barer har en tilvænningsfase. Hvis du vil vide mere om det, så læs indlægget her.

Hvis du har spørgsmål, så smid endelig en kommentar herunder.

Tak fordi du læste med!