Nye klimavenlige kostråd på tallerkenen

Elou genavendelige produkter

Nye bæredygtige kostråd er på vej

I nyhederne blev det i dag offentliggjort, at der er bæredygtige ændringer i sigte for Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Det skal gøres nemmere at omstille sin kost til en klimavenlig en af slagsen, og samtidig skal kostrådene suppleres med tips til bæredygtig madlavning, så alle kan være med.

Sidste gang de officielle, danske kostråd fra Fødevarestyrelsen blev opdateret var tilbage i 2013, og man må sige, at der er sket meget siden. Både med hensyn til viden, men ligeså meget udvalget i butikkerne og fokus på eksempelvis mindre kød, mindre GMO og bæredygtighed generelt. Derfor giver det god mening at få opdateret kostrådene, som på nuværende tidspunkt handler mest om, hvad der er sundt for kroppen og i mindre grad, hvad der er sundt for vores jord. 

Ambitionen er fra regeringens side at reducere CO2-udledningen med hele 70% inden 2030. Derfor sætter Fødevarestyrelsen nu ind med nye kostråd, som vil blive offentliggjort i starten af 2021. 

De nye kostråd

Selvom de nye kostråd lader vente på sig, kan du nemt begynde at inkorporere hovedpointerne, som allerede er blevet luftet i nyhederne. Det kommer nok ikke som den største overraskelse for nogen, at de nye kostråd kommer til at handle om:

  1. Mindre kød
  2. Mindre madspild
  3. Færre mælkeprodukter
  4. Flere bælgfrugter 

Mindre kød

Det er formentlig ikke gået nogens næse forbi at kød spiller en utrolig stor, negativ rolle i klimaregnskabet. To ting, der ser ens ud på hylderne i supermarkedet kan have meget forskellig påvirkning på miljøet – og det tænker den almindelige forbruger ikke på. Faktisk er oksekød ikke den type kød, der topper CO2-skalaen, men det er lam derimod med intet mindre end 21,4 kg per 1 kg kød. Herefter kommer oksekød med 13,9 kg. Lam og oksekød er således de to største klimasyndere hvad angår kød. Det skyldes primært de store udledninger af metan. Kylling ender på 5,5 kg CO2 og gris på 4,6 kg CO2. Man kan altså sige, at det er en meget mere klimavenligt at spise kylling og gris fremfor lam og okse, hvis du insisterer på kød på tallerkenen.

Ved at droppe bøfferne 2 dage i ugen kan du faktisk reducere dit CO2-udslip med 450 kg CO2! Overvej, hvis vi alle gjorde det. 

Mindre madspild

I Danmark smider vi samlet set 700.000 ton mad ud årligt. Som forbrugere står vi for 260.000 ton, hvilket svarer til 36%. 41% udgør frugt og grønt efterfulgt af 24% for kød, 20% for brød og kager, 10% for tørvarer og 5% for mejeriprodukter. Vi forbrugere står for det største madspild i Danmark. Selvom vi allerede er blevet bedre til at forebygge madspild er der stadig lang vej endnu. Oftest er det i forbindelse med aftensmaden, at der smides mad ud. Årsagen er enten at maden er blevet for gammel eller at der er blevet købt for stort ind. Den største forhindring er for de fleste, at de glemmer maden i køleskabet eller på hylderne. Med de nye råd kan det tænkes, at der vil blive lagt vægt på systemer, der gør det lettere for den enkelte forbruger at holde styr på sit madforbrug og ligeledes, at der fra supermarkedernes side bliver gjort endnu mere ud af tilbud i forbindelse med madvarer, der udløber snart. 

Færre mælkeprodukter

På fødevarerens klimakonto kommer 75% af CO2-udledningen fra kød- og mejeriprodukter. Smør og ost især trækker mejeriprodukternes CO2-udslip op i den høje ende af skalaen med 10,6 kg CO2 for smør og knap 10 kg for ost. Det er altså mere end både kylling og gris tilsammen. Det giver også ganske god mening at erstatte komælken med plantebaseret mælk, eftersom komælken udleder dobbelt så meget CO2 som eksempelvis soyamælk.  

Flere bælgfrugter

Der findes masser af gode, fiber- og proteinrige bælgfrugter, som kan erstatte behovet for kød i enhver ret og samtidig udleder meget mindre CO2. Kikærter, bønner og linser kan nemt erstatte kødet i en lasagne, en gryderet eller fyldet til din tortilla. 

Madglade klimatips

Selvom de fleste danskere gerne vil blive bedre til at spise mere klimavenligt, er det ikke ensbetydende med, at de ved, hvordan det skal implementeres i praksis. I en travl hverdag kan det være svært at få det hele til at gå op i en højere enhed, og det kender vi allesammen. Den nye kampagne Madglade Klimatips skal sætte fokus på, hvordan du kan få mere klimavenlig mad ind i hverdagen med konkrete tips og råd. Kampagens formål er at bryde med de gamle vaner og få nye, klimavenlige madvaner på menuen. Til foråret lanceres kampagnen, og jeg er personligt spændt på at se, hvad kampagnen indeholder og hvordan den (forhåbentlig) kan spred ringe i vandet hos forbrugerne. 

Tak fordi du læste med! Byd endelig ind, hvis du har kommentarer herunder i kommentarfeltet.

Kilder:

https://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/nye-kostraad-og-madtips-saetter-klima-paa-menuen/

https://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html

https://videnskab.dk/naturvidenskab/kaempe-udregning-saa-meget-ville-det-gavne-jorden-hvis-vi-spiste-mindre-koed

https://landbrugsavisen.dk/her-er-de-10-st%C3%B8rste-klima-syndere-koen-er-ikke-den-v%C3%A6rste

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *