Plastikfrit hjem – en guide til miljøvenlige alternativer

engangsplastik i hjemmet

Har du overvejet, hvor meget engangsplastik du har stående i dit eget hjem lige nu? Nok ikke. Og du vil nok blive overrasket. Ved at lave et plastik-check kan du nemt få et overblik over plastiksyndere i dit hjem og samtidig blive klogere på, hvor du kan spare både dig selv og miljøet for affald og penge.

Lad os starte fra en ende og se, hvor mange du kan krydse af:

Køkken

❏   Opvaskemiddel

❏   Opvasketabs

❏   Afspændingsmiddel

❏   Håndsæbe

❏   Affaldsposer

❏   Opvaskebørst

❏   Opvaskesvamp

 

Rengøringsmidler

❏   Universalrens

❏   Brun sæbe

❏   Gulvrens

❏   Glasrens 

❏   Pletfjerner

❏   Engangsklude

❏   osv osv osv.

 

Badeværelse

❏   Tandbørste

❏   Tandpasta

❏   Tandtråd

❏   Håndsæbe

❏   Shampoo

❏   Balsam

❏   Deodorant

❏   Make-up fjerner

❏   Toiletbørste

❏   Toiletrens

❏   Alle former for cremer til ansigt og krop

❏   Mascara

❏   Hygiejnebind

❏   Engangsbleer

❏   Vatrondeller

❏   Vatpinde

Kan du krydse blot halvdelen af disse af, er du allerede oppe på 14 unødvendige engangsplastikkøb. Alt dette plastik vil højest sandsynlig stadig eksistere om 500 år. Tankevækkende, ikke? Det meste vil ende i verdenshavene, hvor det samles i koncentrede områder i havet. Sammen udgør disse områder et areal svarende til Afrika. Netop derfor er det på tide at ændre de indgroede hverdagsvaner og engangskøb. 

Langt de fleste af ovenstående produkter findes i bæredygtige alternativer. I køkkenet kan de fleste rengøringsmidler faktisk laves nemt og hurtigt ud af ingredienser, du sikkert allerede ejer. Affaldsposerne kan du nemt udskifte med 100% komposerbare affaldsposer uden plastik. Det samme gælder i øvrigt for badeværelset. Opvaskebørsten og svampen kan udskiftes med en opvaskebørste af træ og svampen med en naturlig loofah svamp. 

Når det kommer til badeværelset, er der også masser af gode, miljøvenlige alternativer. Tandbørsten kan erstattes af en bambustandbørste, tandpastaen med tandpastatabs, tandtråd kan udskiftes med en plastikfri, miljøvenlig tandtrød uden plastikindpakning. Både shampoo, balsam og sæbe kan erstattes med solide sæber. Deodoranten kan købes i kraftpapirtube. Make-up fjerneren kan udskiftes med ren kokosolie. Toiletbørsten kan købes i træ. Med hensyn til cremer kan du meget nemt lave dine egne zero waste cremer. Anvend er miljøvenlig mascara eksempelvis en med bambusemballage. Skift bindet ud med en genanvendelig menstruationskop. Drop engangsbleerne til fordel for stofbleer. Erstat vatrondellerne med den genanvendelige, økologiske slags. Køb dine vatpinde i bambus eller få dig et par genanvendelige vatpinde.  

Nu sidder du måske og tænker; skal jeg gøre alt det her på én gang? Svaret er nej. Det vigtigste er, at du nu er opmærksom på det. Og nu kan du et produkt ad gangen eliminere plastikken i dit hjem. Husk på, at hvert et produkt tæller. Det er ofte de små ting, der gør den store forskel. Det gælder også her. Hvis vi alle hver især gør det, vi kan, så kan vi sammen gøre en verden til forskel! 

Tak fordi du læste med. Hvis du har andre gode alternativer, så smid endelig en kommentar herunder.