Har du overvejet, hvor meget engangsplastik du har stående i dit eget hjem lige nu? Nok ikke. Og du vil nok blive overrasket. Ved at lave et plastik-check kan du nemt få et overblik over plastiksyndere i dit hjem og samtidig blive klogere på, hvor du kan spare både dig selv og miljøet for affald og penge.
Lad os starte fra en ende og se, hvor mange du kan krydse af:
Køkken
❏ Opvaskemiddel
❏ Opvasketabs
❏ Afspændingsmiddel
❏ Håndsæbe
❏ Affaldsposer
❏ Opvaskebørste
❏ Opvaskesvamp
❏ Sugerør
❏ Fryseposer
❏ Wrap/Film
Rengøringsmidler
❏ Universalrens
❏ Brun sæbe
❏ Gulvrens
❏ Glasrens
❏ Pletfjerner
❏ Kalkfjerner
❏ Engangsklude
Badeværelse
❏ Tandbørste
❏ Tandpasta
❏ Tandtråd
❏ Håndsæbe
❏ Shampoo
❏ Balsam
❏ Deodorant
❏ Make-up fjerner
❏ Toiletbørste
❏ Toiletrens
❏ Ansigtscreme
❏ Body lotion
❏ Solcreme
❏ Mascara
❏ Hygiejnebind
❏ Engangsbleer
❏ Vatrondeller
❏ Vatpinde
Fra køb-og-smid-ud til brug-igen-og-igen
Kan du krydse blot halvdelen af disse af, er du allerede oppe på over 15 engangsplastikkøb. Alle produkter som du køber gang på gang, året rundt. En dansk husstand smider i gennemsnit ca. 50 kg plastik ud årligt.* Tager man både husholdninger samt virksomheder er tallet 340.000 tons årligt. Måske tænker du, at størstedelen her bliver genanvendt, og så er det jo okay, men sandheden er desværre, at kun omkring 31-36% rent faktisk genanvendes, mens ca. 63% forbrændes og skaber yderligere forurening.* Plastik er ganske enkelt svær at genanvende, både fordi plastikken er af mange forskellige typer og fordi kvaliteten er for dårlig.
Udover plastikken, der smides ud eller der også en del, der ender i naturen. 39% af henkastet affald i den danske natur er plastik. Hvad nu hvis jeg fortalte dig, at alt dette plastik stadig vil eksistere om 500 år? Det meste vil ende i verdenshavene, hvor det samles i koncentrede områder i havet. Sammen udgør disse områder et areal svarende til Afrika. Netop af ovenstående grunde er det på høje tide at ændre de indgroede hverdagsvaner og engangskøb.
Langt de fleste af ovenstående produkter findes nemlig i bæredygtige alternativer eller nemme gør-det-selv løsninger. Alternativer som hverken er besværlige at bruge eller dyre at investere i. Omvendt kan de spare dig penge i længden og samtidig undgår du at bidrage til mere plastikspild.
Nedbring dit plastikspild rum for rum
Når vi forsøger at ændre vores vaner, er det altid vigtigt ikke at tage for stor en bid ad gangen. På den måde bliver det hurtigt et meget uoverskueligt projekt, da plastikken ofte gemmer sig et utal af steder i hjemmet. Derfor anbefaler jeg at starte ud med ét rum ad gangen og langsomt skifte engangsprodukterne ud lidt efter lidt i et tempo, der passer dig.
Nemme plastik-swaps i køkkenet
I køkkenet finder du højest sandsynligt en hel del plastiksyndere flere steder. Ved vasken har du måske opvaskesæbe stående og måske også en håndsæbe. Begge i plastikemballage. Ved siden af lægger der måske en opvaskebørste og opvaskesvamp – også af plastik (alle de farverige opvaskesvampe indeholder plastik). Så har vi den farverige vaskeklud; den indeholder også plastik. Nedenunder vasken har du måske rengøringsmidler stående. Højest sandsynligt også alle i plastikemballage. Går vi over og åbner køleskabet ser det pludselig endnu mere sort ud: Engangsplastikemballage over alt…
Listen er lang, og den stopper nok ikke her. Lad os i stedet fokusere på, hvordan vi så kan udskifte nogle af de her produkter med bedre alternativer.
Produkter til håndvasken:
Selvom der findes mange opvaskebørster, svampe og klude produceret i plast, findes der bestemt også alternativer, som hverken indeholder plast eller andre syntetiske stoffer. Det gør sig fx gældende med nogle af følgende produkter:
- Opvaskebørste i 100% naturlig kokosfiber
- Naturlig loofah opvaskesvamp
- Flaskerenser i 100% naturlig kokosfiber
- Bomuldsklude i økologisk bomuld
- Genanvendelig glasflaske med pumpe
Alle sammen produkter, der er naturlige og som har en lang holdbarhed. Fx kan både opvaskebørste, loofah og flaskerenser nemt komme en tur i opvaskemaskinen og dermed få en endnu længere levetid. Det samme gælder naturligvis bomuldskluden, som kan vaskes i vaskemaskinen.
Den genanvendelige glasflaske kan nedbringe dit plastikspild ved at købe opvaskemiddel og evt. flydende sæbe som økonomipak og dermed mindske mængden af emballage over tid. Det kan også være, at du har et emballagefrit supermarked i nærheden, hvor du nemt kan fylde flasken op.
Rengøringsmidler:
I køkkenet kan de fleste rengøringsmidler faktisk laves nemt og hurtigt ud af ingredienser, du sikkert allerede ejer. Det eneste du behøver at anskaffe dig, er en genanvendelig sprayflaske i glas, og så er du godt på vej. Du kan også sagtens genbruge en flaske, du allerede har stående. Med eddike og vand kommer du utrolig langt, både når det gælder universalrens, glasrens og kalkfjerning.
Med din egen blanding sparer du mindst 3 produkter i plastikemballage samtidig med, at du sparer plads og mindsker brugen af skrappe ingredienser.
Opskrift: 1 del vand, 1 del hvid eddike, evt. saften fra en citron
Kan det virkelig gøre det, tænker du måske – ja, det kan det!
Til selve rengøringen fungerer både loofah og kokosfiberbørste ganske glimrende. Kokosfiberbørsten er bl.a. genial til at fjerne pletter fra kogepladerne, mens loofahen gør et godt job i håndvasken, når kalkaflejringerne og andet skidt skal fjernes.
Opbevaring af mad
Plastikbeholdere og fryseposer er nærmest fast inventar i enhver husstand. Selvfølgelig skal vi ikke smide plastbeholdere ud, hvis de stadig dur, men fryseposerne derimod er en oplagt ting at skære ned på. Det kan to produkter hjælpe med:
Genanvendelige madposer og genanvendelige silikonelåg. Madposerne erstatter nemt fryseposen og udover det er de også en hel del smartere. De tåler nemlig både køl, frys, mikroovn, ovn og maskinopvask. Derudover kan du både opbevare madrester i dem, men de kan også nemt foldes ned for nem servering efter en tur i mikroovnen.
Silikonelågene er endnu et alternativ til fryseposerne, men især også wrap/film og stanniol. Her kan du nemt komme et genanvendeligt låg over en gryde, skål eller frugt/grøntsag, så din mad holder sig frisk, da låget sørger for en lufttæt opbevaring. Silikonelågene kan ligeledes komme direkte i opvaskemaskinen, så nemmere bliver det ikke. Bivokspapir kræver lidt mere tilvænning, men er også et super godt alternativ.
En sidste plastiksynder, som ikke har så meget med opbevaring af mad at gøre, men som alligevel fortjener at blive nævnt er engangssugerør i plastik – og i det hele taget engangssugerør.
Det er utrolig nemt at udskifte disse med genanvendelige sugerør i glas. Vores sugerør er lavet i høj kvalitet i specialglas som gør, at sugerøret ikke knækker, hvis det tabes. Det vil sige, at du faktisk aldrig behøver at købe nye sugerør igen. Det kan selvføgelig også nemt komme i opvaskemaskinen og er ligeledes nemt at have med overalt, så du kan sige pænt nej tak til engangssugerør på farten også.
Plastiksyndere i køleskabet
En af de lidt sværere steder at mindske plastforbruget er når det kommer til indkøb af dagligvarer. Desværre er det stadig sådan, at langt det meste fødevareemballage er produceret i plast. Har du et emballagefrit supermarked i nærheden er svaret enkelt, men det er der desværre mange af os, der ikke har. Derfor kan du i stedet forsøge at have fokus på emballagen næste gang, du handler. Se efter produkter i TetraPak, pap, karton og glas fremfor plast. Hvis du vælger plast, så gå allerhelst efter genanvendt plast (ikke at forveksle med genanvendeligt plast – det betyder nemlig ikke det samme. Genanvendt plast er plast, som er blevet genanvendt til at lave emballagen, mens genanvendelig plastemballage KAN genanvendes, men med høj sandsynlighed ikke bliver det).
Plastikfrit på badeværelset
Når det kommer til badeværelset, er der i den grad også masser af produkter at tage fat i. Heldigvis er der mange, nemme udskiftninger, som ikke kræver en decideret vaneændring. Som du måske lagde mærke til i listen øverst var listen med plast i badeværelset den længste, så husk at starte småt, men godt. Det skal være et overskueligt projekt.
Rene tænder uden plastik
En hel enkel udskiftning til en start. Tandbørsten! I stedet for den farverige plastiktandbørste, så gå i stedet efter en bambustandbørste i FSC certificeret træ. Bambus anses som et miljøvenligt materiale, eftersom bambus er den hurtigst voksende plante i verden og kræver hverken kunstig vanding, pesticider eller gødning for at vokse. Det er en fornybar ressource, og derfor er den et glimrende alternativ til plastiktandbørsten. Du kan samtidig få et etui i bambus, så du ikke blot pakker din nye tandbørste ind i endnu en omgang plastik, når du er på farten.
Tandpastaen kan i samme omgang erstattes af naturlige tandpastatabletter. De fungerer præcis ligeså godt som tandpasta, og så sparer du emballagen væk samtidig med, at de fylder meget lidt, og du aldrig kommer til at dosere for meget. Tabletten fungerer ved, at den tygges let i munden med spyt, hvorved en ‘pasta’ dannes. Herefter børstes tænderne præcis som normalt.
Gå glad i bad med flere fordele
Plastikflasker med shampoo, balsam, kropssæbe mv. både fylder, vejer og indeholder masser af vand (ca. 75%!), som vi alligevel har i vandhanen. Det er især et problem, når de transporteres fra producenterne ud i butikkerne, da disse faktorer rent faktisk gør dem 400-500 gange mere miljøbelastende end den faste slags.
Både shampoo, balsam, kropssæbe og barbersæbe kan dog nemt erstattes med følgende produkter, som hverken kræver plastemballage eller vand:
Samtidig fylder de utrolig lidt, óg de er utrolig nemme at have med på farten af samme årsag samtidig med, at de ikke kan lække som den flydende slags.
Du slipper altså ikke blot for plastemballagen, du sparer også plads, og så sparer du dig selv og din krop for unødig kemi. Vores hår- og plejeprodukter er nemlig skabt med de mest skånsomme ingredienser uden skidt kemi.
Slutteligt kan plastikskraberen i samme omgang nemt erstattes af en plastikfri investering, der holder hele livet, så du aldrig får brug for endnu en plastikskraber: Leaf Shave skraberen. Med bøjeligt hoved følger den kroppens kurver præcis som en almindelig skraber, og så er den tilmed en stilfuld tilføjelse til badeværelset.
En enklere skønhedsrutine
Der findes et hav af fancy make-up fjernere, men vidste du, at naturlige olier faktisk fungere perfekt til at fjerne det meste make-up? Jeg anbefaler ren, økologisk argan-, kokos- eller mandelolie. Alle nævnte olier kan i øvrigt også bruges som ansigtsolie, og så har du sparet endnu et produkt. Eksfolierer du ofte din hud med en ansigtsscrub, så prøv i stedet at brug en genanvendelig bomuldsrondel til samme formål og spar på scrubben. Vores genanvendelige rondeller har nemlig to sider, hvoraf skrubbe-siden er perfekt til fjernelse af døde hudceller blot med vand og rondellen, intet andet.
Holdbare løsninger på farten
En stor del af at mindske sit plastikforbrug foregår også udenfor hjemmet. Det er en god idé at vænne sig til altid at have et genanvendeligt net med i tasken og gerne med et grøntsagsnet eller to pakket i. På den måde har du aldrig brug for at ty til engangsplastposerne, for det er altid lige ved hånden. Det samme gør sig gældende med sugerørene, som nemt kan kommes i en sugerørspose i økologisk bomuld, så de ikke sviner i tasken.
Hav også altid en genanvendelig vandflaske med dig, så undgår du nemt at skulle købe vand på plastemballage.
Start i det små
Nu sidder du måske og tænker; skal jeg gøre alt det her på én gang? Svaret er nej. Det vigtigste er, at du nu er opmærksom på det. Og nu kan du et produkt ad gangen eliminere plastikken i dit hjem. Husk på, at hvert et produkt tæller. Det er ofte de små ting, der gør den store forskel. Det gælder også her. Hvis vi alle hver især gør det, vi kan, så kan vi sammen gøre en verden til forskel!
Tak fordi du læste med. Hvis du har andre gode alternativer, så smid endelig en kommentar herunder.
Plastikfri køkkenhelte
Plastikfri badeværelsesfavoritter
Plastikfri på farten
Kilder:
*https://danskaffaldsforening.dk/affald-tal/plastik-tal
*https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2020/12/978-87-7038-249-6.pdf
*https://www.regeringen.dk/media/6017/regeringens_plastikhandlingsplan_web_final.pdf