Slip fri af jagten på lykke

det gode liv lykke

Når jagten på lykke gør dig ulykkelig

Kender du følelsen af, at være et godt sted i dit liv og stort set har alt, hvad du ønsker, men stadig ikke er tilfreds? Det gør jeg. Jeg har samlet mine tanker omkring dette emne for at sætte fokus på, hvordan jagten på lykke rent faktisk er det, der gør os ulykkelige og hvordan, du kan slippe fri for trangen til at jagte det perfekte. 

 

Lykke

Det gode liv. Det liv alle drømmer om. Det lykkelige liv. Findes det? Ja og nej. For mig er lykke en følelse, der dukker op i ny og næ og som strømmer igennem hele kroppen med en varme og en ekstrem følelse af glæde. Følelsen varer kun få sekunder og kommer kun af og til. Men det er ikke desto mindre dén, der gør, at jeg ved, jeg har det godt. 

Hverdagen er en anden. Vi bliver bombarderet med reklamer og idealer, hvor end vi bevæger os hen i gadebilledet. Faktisk behøver vi ikke engang at gå udenfor en dør for at blive eksponeret for alt det vi “mangler” og “har brug for”. På sociale medier, magasiner og sladderblade får vi indblik i andres liv, og det bruger vi som målestok for, hvordan det går med vores eget. Vi får også at vide, hvordan vi skal se ud, hvilket tøj vi skal gå i, og hvad vi skal stræbe efter. Selvom vi alle efterhånden er klar over, at sociale medier og magasiner ikke afspejler virkeligheden, er det som om, at vi alligevel ikke helt kan se bort fra det.

Alle disse idealer og forestiller om det gode liv planter en trang i vores hjerner. En trang efter mere. Mere tøj, flere ligegyldige ting, mere i løn, ny bil, forfremmelse… Følelsen af at købe noget nyt kan være tilfredsstillende i et øjeblik, men i morgen venter en ny dag og et nyt behov. Den dejlige følelse af tilfredshed er forsvundet, og vi er allerede i gang med at finde ud af, hvad næste mål er.

Den evige trang til mere

Vi er nået til et punkt, hvor vi aldrig stiller os tilfredse, og vi altid vil have mere. I forsøget på at finde lykken fylder vi vores hjem med ligegyldige ting, der ikke gør noget godt for os. Vi er blevet afhængige af trangen til mere, og vi opmuntres mere end nogensinde før til at fortsætte den afhængighed gennem sociale medier og reklamer. Denne trang er biologisk set en strategi til at holde dyr i live under svære forhold, men i dag modarbejder den faktisk sit eget mål. Den konstante jagt efter lykkelighed gør os ulykkelige. 

Det perfekte liv er én stor illusion. Vores samfund er gennemsyret af urealistiske idealer og alverdens muligheder. Mere pres, flere muligheder, mindre tid, mere støj. Alt dette har gjort, at vi har glemt, hvad der rent faktisk er vigtigt. 

Jeg mener ikke, at man kan eller bør være lykkelig hele tiden. Faktisk tror jeg, det er ekstremt vigtigt at have op- og nedture igennem hele livet. Det er nedturene der gør, at opturene kan mærkes. Og det er nedturene, der får os til at blive stærkere. Når det er sagt, hvordan bliver slipper du så fri af jagten?

Slip fri af jagten

For mig handler det i bund og grund om to ting. Bevidsthed og tilstedeværelse. I en travl hverdag bliver vi ofte så optaget af vores daglige gøremål og pligter, at vi ikke bemærker, hvordan vi rent faktisk har det indeni. Vi er drevet af trang og utilfredshed, men vi er ikke bevidste om hvorfor. Bevidsthed er for mig nøglen til at mærke efter. At kunne stoppe op og føle. At være bevidst om, hvad der foregår rundt om dig, lige så vel som inden i dig selv. Også helt derinde, hvor du helst ikke vil bevæge dine tanker hen. 

Når vi er bevidste på os selv og vores følelser, kan vi også mærke, hvad der i virkeligheden betyder noget for os. På den måde kan vi bruge bevidstheden som et redskab til at fjerne al støjen. Alt presset. Alt det, der i bund og grund ikke betyder noget. Brug bevidstheden til at eliminere alt det overflødige, så du kan fokusere på det, der i virkeligheden gør dig glad. 

Tilstedeværelsen handler, som ordet antyder, om at være til stede. At være til stede her og nu. At mærke, føle og være i øjeblikket. For mange af os kan hverdagen være mere eller mindre triviel, og dine tanker drejer sig om dagens pligter, ugens planer og alle de ting, du lige skal nå. Hvor mange af de tanker drejer sig om din tilstedeværelse her og nu? Øv dig i at være mere til stede. Giv din hjerne luft til at lade tankerne dreje sig om nuet. Ikke om i morgen. Eller festen på lørdag. Eller hvornår du skal vaske tøj. Det øjeblik, du oplever lige nu mens du læser, kommer aldrig igen. Derfor er det vigtigt at være til stede, for på den måde får du meget mere værdi ud af livet. 

Med bevidstheden og din tilstedeværelse kan du i en verden af støj og uendelige muligheder finde vejen til et simpelt, ægte og mere værdifuldt liv, der giver mening for dig.

En langvarig proces

Selvom du har redskaberne til at slippe fri for jagten på det perfekte er det ikke noget, der sker over natten. Eller over en uge. Selv ikke et år. Vi mennesker falder meget ofte tilbage i vores gamle tankemønstre, men det handler om at gribe os selv, når vi falder tilbage og komme på rette spor igen. Det spor, hvor vi kan mærke os selv og er bevidste om, hvad der betyder noget.

Tak fordi du læste med.

Læg endelig en kommentar, hvis du har lyst til at dele dine egne tanker til inspiration for andre.