Nej tak til PFAS

pfas

Du kan som altid handle trygt hos Elou

Perfluorerede stoffer, også kaldet PFAS, er på manges læber i øjeblikket, og det kan hurtigt skabe både bekymring og forvirring. ⁠Derfor er det også vigtigt for os at gøre klart og understrege; ingen af vores produkter indeholder PFAS/fluorstoffer af nogen som helst art.

Hvad er PFAS?

PFAS består af en stor gruppe af kemiske stoffer, der bl.a. har vand- og fedtafvisende egenskaber. Disse stoffer ophober sig både i vores miljø og i vores blod, fordi de er meget svært nedbrydelige sammenlignet med andre stoffer samtidig med, at de har uønskede effekter for både miljø og mennesker.⁠ Man kalder dem ‘evighedskemikalier’ af samme grund. 

I hvilke produkter findes PFAS?

PFAS findes typisk i følgende produkter:
– Vandafvisende tøj og sko (bl.a. regntøj, skitøj, støvler, vanter)
– Møbler, maling og træbeskyttelse
– Kosmetik (bl.a. cremer, foundation, øjenskygge, læbestift)
– Stegepander og tandtråd med teflon (PTFE) 
 
Det er naturligvis ikke alle produkter, der nævnes ovenfor, som indeholder PFAS, og det er derfor vigtigt at tjekke disse produkter, hvis muligt. Der er nemlig intet krav om ingredienslister hos de fleste af ovenstående produkter udover kosmetik. Nævnes PTFE, teflon, Gore-Tex eller fluorcarbon indeholder produktet PFAS.
 
Følgende fluorstoffer er fundet i kosmetik, som du bør være opmærksom på og som vil fremgå i ingredienslisten:
 
– Polyperfluoromethylisopropyl Ether PTFE – Perfluorodecalin – Polyperfluoroisopropyl Ether – Tetradecyl Aminobutyroylvalylaminobutyric Urea Trifluoroacetate – Acetyl Trifluoromethylphenyl Valylglycine
 

Hvad med silikoneprodukterne?

Vores bagemåtte, madposer og silikonelåg er produceret i ren platinsilikone, som naturligt har en non-stick virkning. ⁠De er altså ikke behandlet med nogen former for fluorstoffer.
 

Hvad med DENTTABS (tandpasta tabletter)?

Fluor i tandpasta må ikke forveksles med PFAS. Natriumfluorid i tandpasta er en helt anden kemisk forbindelse, som ikke går under PFAS. Natriumfluorid sørger for at forebygge huller i tænderne. 

Alle vores plejeprodukter er, som du måske allerede ved, skabt med så naturlige samt miljøvenlige ingredienser som muligt, hvorfor PFAS naturligvis aldrig indgår. Du kan derfor trygt bruge alle produkter fra Elou uden at være bekymret for PFAS. Er du i tvivl om produkter i dit hjem indeholder PFAS, så kontakt altid producenten bag produktet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *