Fast sæbe og shampoo barer: En bakteriebombe eller ej?

flydende eller fast sæbe

Er det uhygiejnisk at bruge faste sæbe- og shampoo barer?

Der er mange myter om fast sæbe. Rygtet siger, at vi gik fra fast sæbe til flydende simpelthen på grund af, at sæbebarer var uhygiejniske. Men er de det? Og er flydende sæbe egentlig så ren, som vi tror?

Baggrundshistorie

Indtil midten af 80’erne brugte de fleste stadig faste sæbebarer. Disse blev opbevaret enten i en sæbeskål, en sæberist eller fastgjort med en lille magnet på en holder, så den nemt kunne dryppe af. I takt med den store og stigende begejstring for plastik i samme periode blev flydende sæbe i plastikflasker introduceret sammen med et væld af andre produkter i denne plastikbølge af nye produkter (1). Det var blandt andet også her, at shampoo begyndte at blive masseproduceret og solgt i plastemballage. Før plastik blev så populært et materiale at bruge, blev shampoo solgt i glasbeholdere.

Men hvorfor skiftede man til plastemballagen i første omgang? Fordi plastik først og fremmest var og er langt billigere at producere end glas, træ, metal, mv. Det er samtidig holdbart, fleksibelt, går ikke nemt i stykker og tager (meget) lang tid at nedbryde. Kort sagt utrolig praktisk i forhold til at rumme flydende væsker. Og så var det nyt og kom i alverdens farver. Derfor blev sæbe naturligvis også introduceret i plastemballage, da det både var nyt og fancy, men samtidig billigt, nemt og praktisk (2).

Plastindustrien fik os til at tro, at fast sæbe var uhygiejnisk, men der er intet, der tyder på, at man skiftede til flydende sæbe i plastikflasker på grund af hygiejnen. Der er ingen undersøgelser eller studier, der fastslår, at sæbebarer er uhygiejniske at bruge. Til gengæld siger de studier, der rent faktisk er foretaget på området, at det er meget usandsynligt, at bakterier overføres fra én person til en anden ved brug af en bakteriefyldt sæbe (3)(4).

Kan der leve bakterier på sæbe?

En sæbe, der ligger og søber i vand, kan være grobund for bakterier på grund af det våde miljø. Dermed kan en sæbebar sagtens være fyldt med bakterier, hvis den ikke opbevares korrekt. Bakterier, som du i øvrigt også finder på overalt håndtag, telefoner, tastaturer, fjernbetjeninger og en hel masse andre steder. Spørgsmålet bør i stedet omformuleres til, om disse bakterier overføres til dine hænder ved brug? Eller fra én person til en anden, så bakterierne spredes?

Her er svaret nej. Selv hvis din sæbebar er fyldt med bakterier, så overføres de højst sandsynligt ikke til dine hænder og dermed heller ikke fra én person til en anden (3)(4). På den måde kan man også sagtens dele sæbe, både ved håndvasken og i badet. 

Eftersom sæbe og shampoo er to forskellige produkter, er sandsynligheden for bakterier endnu mindre ved shampoo barer. Vores shampoo barer har en lavere pH på 4,5-5,5. Det let sure miljø gør det stort set umuligt for bakteriedannelse i barerne. 

Hvorfor anbefaler nogle alligevel ikke at bruge fast sæbe?

I nyhedsartikler under corona-tiden anbefalede sundhedsmyndighederne bl.a. at bruge flydende sæbe på offentlige steder (5), hvilket giver ganske god mening (ved brug af den sikre form for sæbedispensere – forklaring følger). På offentlige steder har man ikke mulighed for at undgå, at sæben søber i vand efter hver brug, da den bruges af forskellige personer efter hinanden gennem hele dagen. Dermed vil sæben højst sandsynlig hurtigt blive et slimet og halvopløst møde, som de fleste ikke finder særlig rart at vaske sine hænder med. Samtidig vil der være en reel risiko for, at bakterier kan spredes, og selvom denne er lille, er det stadig mere sikkert at undgå i offentlige rum. Derfor giver det god mening, at man på offentlige steder benytter sig af (sikre) sæbedispensere med flydende sæbe, men det betyder ikke, at det er uhygiejnisk at bruge en fast sæbe i hjemmet. Slet ikke hvis den rent faktisk bruges og opbevares korrekt. Faktisk anbefaler miljøstyrelsen at bruge fast sæbe og shampoo fremfor flydende (6).

Bruger du en fast sæbe i hjemmet, som deles mellem familiemedlemmer, udgør sæben ingen ny risiko for smittesprede. Her vil I i forvejen være vant til at dele bakterier og mikroorganismer fra håndklæder, tallerkener, fjernbetjeninger og det meste andet i hjemmet. 

Er flydende sæbe fri for bakterier?

Det korte svar er nej. Flydende sæbe er faktisk heller ikke er helt bakteriefri. Toppen af sæbedispenseren, som vi har stående i hjemmet, kan først og fremmest, ligesom alle andre genstande, indeholde et væld af bakterier.

Det er faktisk heller ikke sikkert, at du bliver fri for bakterier, fordi du bruger en flydende sæbe i sæbedispenser på offentlige steder. Det viser sig nemlig, at mange genopfyldelige sæbedispensere indeholder kontamineret sæbe (7)(8). Kontamineringen sker ofte ved genfyldningen og anbefalingen for optimal hygiejne er derfor engangssæbeposer, som netop er forseglet, så kontaminering ikke er mulig (8). Denne løsning er dog en del dyrere i indkøb. Du kender nok den velkendte sæbeboks monteret på væggen – hvor mange af disse er ikke lige til at fylde sæbe i? 

Så, fast eller flydende: Der vil altid være en lille risiko uanset, hvad du vælger. Den bedste måde at undgå bakterierne på er i sidste ende at vaske hænderne korrekt og længe nok. 

Tak fordi du læste med. 

(1) https://journals.openedition.org/factsreports/5071

(2) https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2011-4/saebe-til-personlig-hygiejne

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249330/ 

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1256339/pdf/amjphnation00158-0109.pdf

(5) https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-04-09-skal-man-bruge-flydende-eller-fast-haandsaebe

(6) https://mst.dk/borger/sundhed-og-kemi/personlig-pleje/shampoo-balsam-og-haarstyling

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126420/

(8) https://scan-in.dk/2018/03/21/hvad-boer-du-overveje-naar-du-skal-vaelge-ny-saebedispenser/

 

Vores udvalg af sæbebarer

(17) 85,00 kr.
Spar 10%
(8) Original price was: 255,00 kr..Current price is: 230,00 kr..
(2) 85,00 kr.
(6) 85,00 kr.

Vores udvalg af shampoo barer

Spar 15%
(13) Original price was: 260,00 kr..Current price is: 220,00 kr..
Spar 10%
(73) Original price was: 339,00 kr..Current price is: 305,00 kr..
(126) 85,00 kr.
(87) 85,00 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *