Guide: Sådan læser du ingredienslisten (INCI-listen)

sådan læser du ingredienslisten inci-listen

Bliv klogere på, hvad dine hud- og hårplejeprodukter indeholder

Det er de færreste der ved, hvad deres hud- og hårplejeprodukter egentlig består af, da ingredienslisten på bagsiden af produktet kan være en svær størrelse at udlede noget brugbart ud fra uden at vide, hvordan den skal læses og forstås. Efter du har læst denne guide, vil du være godt klædt på til at afkode og forstå den bedre, så du kan tage mere bevidste valg omkring dine hud- og hårplejeprodukter i fremtiden.

Huden er kroppens største organ, og derfor er det vigtigt, at vi behandler den godt. På samme måde som vi går op i, hvad vi spiser, bør vi i den grad også gå op i, hvad vi bruger af produkter til vores hud, ansigt og hår. Det gælder især produkter, som vi bruger hver dag; sæbe, shampoo, cremer, make-up mv. Desværre er det ikke mange, der får meget ud af at læse bag på produktet, og det gør det svært for den almen forbruger at tage et velovervejet valg. Hos Elou ønsker vi at uddanne og oplyse vores kunder, og samtidig gøre det mere gennemsigtigt at forstå, hvad produkter i virkeligheden består af, så det som forbruger er nemmere at træffe et bevidst valg i hverdagen.

Hvad er en INCI-liste?

Ingredienslisten, også kaldet INCI-listen (International Nomenclature Cosmetic Ingredient), er en standardiseret liste over ingredienser, der bruges i hud- og hårplejeprodukter samt kosmetik. INCI-listen er udviklet for at skabe et ensartet system for ingredienser i kosmetiske produkter, som gælder over hele verden. Alle kosmetiske produkter skal følge INCI-listens krav og være tilstede på produktet eller emballagen, så det er muligt at se, hvad produktet indeholder. Ingredienserne står altid med deres INCI-navn, som enten står på engelsk, latinsk eller en kombination. Eksempelvis Aqua for vand og Butyrospermum Parkii (Shea) Butter for sheasmør. Det betyder også, at det nogle gange kræver lidt øvelse at afkode, hvilken ingrediens der egentlig er tale om. 

En god huskeregel til at bedømme, om et produkt primært er naturligt eller kemisk fremstillet, er, at ingredienser af vegetabilsk oprindelse (planter og plantedele) altid vil fremgå med deres botaniske navne på latin, mens kemisk fremstillede ingredienser fremgår med deres engelske INCI-navn.

En god huskeregel til at bedømme, om et produkt primært er naturligt eller kemisk fremstillet, er, at ingredienser af vegetabilsk oprindelse (planter og plantedele) altid vil fremgå med deres botaniske navne på latin, mens kemisk fremstillede ingredienser fremgår med deres engelske INCI-navn.

Rækkefølge efter indhold

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at rækkefølgen af ingredienser bestemt ikke er tilfældig. Ingredienserne skal nemlig rangeres efter højeste procentdel i selve produktet. Det er fx derfor, at du meget ofte vil se ordet Aqua som den første ingrediens i utrolig mange produkter i plastemballage, da vand fungerer som en base eller opløsning for de øvrige ingredienser. Formuleringer, som opskrifter på kosmetiske produkter kaldes (tænk på det som en bageopskrift), angives altid i procenter. Eftersom nogle aktive ingredienser kun bruges i meget små mængder, findes de typisk længere nede i ingredienslisten. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de kun har en lille virkning men nærmere, at der kun er brug for en lille koncentration for at give den ønskede virkning. Aktive ingredienser er de ingredienser, der giver produktet dets virkning/effekt. De øvrige ingredienser består af hjælpestoffer, som giver det rette konsistens og evt. konservering mv.

Er der flere ingredienser i produktet, som hver især udgør under 1% af formuleringen, må disse nævnes i den rækkefølge, virksomheden ønsker efter de øvrige ingredienser. Du kan derfor ikke altid regne med, at de sidste ingredienser er listet efter mængde, hvis flere udgør under 1%. 

En god tommelfingerregel, når du vurderer et produkt, er at se på de første 3-5 ingredienser i INCI-listen. Disse ingredienser er typisk dem, der står for langt størstedelen af selve produktet (samlet typisk 70-90%).

En god tommelfingerregel, når du vurderer et produkt, er at se på de første 3-5 ingredienser i INCI-listen. Disse ingredienser er typisk dem, der står for langt størstedelen af selve produktet (samlet typisk 70-90%).

Hvad kan man afkode ud fra ingredienslisten?

Indtil videre ved vi nu, at INCI-listen eller ingredienslisten indeholder ingrediensernes INCI-navne, og disse er listet efter mængde. Vi ved også, at vi kan kende forskel på botaniske ingredienser og kemisk fremstillede ingredienser. Men hvad kan vi så bruge det til? 

  • Tjekke om der er ingredienser i produktet, du ønsker at undgå
  • Tjekke om produktet indeholder de ingredienser, du leder efter ift. dit behov
  • Tjekke om produktet indeholder parfumestoffer, og dertil om det indeholder et eller flere af de 26 deklarationspligtige allergener
  • Tjekke om produktet indeholder farvestoffer
  • Tjekke om produktet indeholder uønsket kemi

Er der ingredienser, du ved, du er allergisk eller sensitiv over for, så er det altid en god idé at skimme listen helt igennem, så du er sikker på, at du kan bruge produktet. Leder du efter specifikke ingredienser, som du har fået anbefalet til din hud/hår, så er ingredienslisten også et godt sted at starte, og her kan rækkefølgen (muligvis) også sige lidt om virkningen.

Der skal altid fremgå, hvis produktet indeholder parfumestoffer. Disse skal angives med ordene ‘parfum’, ‘fragrance’ eller ‘aroma’. Det dækker i øvrigt både over kemisk fremstillet parfume, æteriske olier og naturparfume (parfume udelukkende fra naturlig oprindelse). Hertil skal potentielle allergener også fremgå, hvis de er en af del af de 26 deklarationspligtige allergener. Allergener findes i både æteriske olier og parfume. Husk at al parfume kan give allergi, uanset om det er æteriske olier, syntetisk fremstillet parfume, naturparfume eller allergenfri parfume, der er tale om. Allergenfri referer blot til, at parfumestoffet ikke indeholder nogen af de 26 deklarationspligtige allergener.

Indeholder produktet farvestoffer, skal det altid fremgå i bunden af ingredienslisten. Du kan derfor meget nemt spotte farvestoffer, da de angives med forbogstaverne CI (Color Index) efterfulgt af fem tal (fx CI 77019). Samtidig er det også nogenlunde muligt at skelne mellem kunstige farvestoffer og mineralske farvestoffer fra fx Mica. Mineralske farvestoffer vil typisk have numre over 75000, mens kunstige farvestoffer vil være nummereret under 75000. 

En anden ting, du kan bruge ingredienslisten til, er at afkode, om produktet indeholder skrap eller uønsket kemi som fx parabener, udtørrende alkoholer mv. Det kommer vi tilbage til om lidt.

Hvad kan man IKKE afkode ud fra ingredienslisten?

Selvom ingredienslisten kan fortælle meget om et produkts indhold, har den desværre også sine begrænsninger. Fx fortæller den ikke noget om, hvorfra ingrediensen er udvundet, eller om den er etisk udvundet. Nogle ingredienser kan fx komme fra dyr, mens andre kommer fra planter. Nogle ingredienser er skabt i et laboratorie, andre er 100% naturlige. Dertil er der nogle ingredienser som fx Mica (mineralsk sten der bruges som glitrende farvestof), som vi ved i flere tilfælde er udvundet gennem børnearbejde (1). Af den grund bruger vi hos Elou i øvrigt udelukkende naturlig farve fra eksempelvis grønt og rødt ler fra Frankrig, som vi ved er udvundet etisk ansvarligt. 

Ud fra ingredienslisten kan du ikke med sikkerhed vide, om produktet har den ønskede virkning eller effekt til lige netop dig på trods af, at produktet indeholder de ingredienser, du leder efter. Alle mennesker, kroppe og behov er forskellige, og det betyder desværre også, at vi ikke altid har samme oplevelse med et produkt, selvom det udadtil ser ud til, at vi har brug for samme produkt. 

Ingredienslisten kan altså ikke fortælle alt om et givent produkt, men du kan alligevel bruge den til at afkode en hel del i forhold til at kunne tage et bevidst og velovervejet valg.

Ingredienser du bør undgå

Der kan være forskellige årsager til at undgå visse ingredienser, men som udgangspunkt er der nogle fælles ingredienser, som vi alle bør undgå eller i al fald mindske brugen af. Det gælder bl.a. følgende ingredienser:

  • Sulfater (Sodium Lauryl Sulfate – SLS, Sodium Laureth Sulfate – SLES, Sodium Coco Sulfate – SCS, Ammonium Lauryl Sulfate – ALS)
  • Silikone (se efter endelserne -thicone, -conol, -silane og –siloxane)
  • Udtørrende alkoholer (se efter alcohol – ofte Ethanol/Ethyl alcohol, Isopropyl/Isopropanol alcohol)*
  • Mineralske olier (se efter mineral oil, parrafin, parrafinium, petrolatum, synthetic wax)
  • Parabener (se efter paraben)
  • PFAS (se efter især perfluor som en del af navnet)

*Der findes både ‘gode’ og ‘dårlige’ alkoholer. De gode er dem, der kaldes fedtalkoholer. Disse alkoholer er udvundet fra eksempelvis kokosolie og har en hel anden opbygning som gør, at de er mere olierede og dermed ikke udtørrende, deraf navnet fedtalkoholer (eksempler: Cetyl alcohol, Cetearyl alcohol, Stearyl alcohol).

Eksempel

Lad os tage et eksempel på en ingrediensliste for en typisk shampoo, man kan købe i supermarkedet. Den vil højst sandsynligt have en ingrediensliste lignende denne: 

Aqua/​Water, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Glycerin, Glycol Distearate, Sodium Chloride, Niacinamide, Cocamide MIPA, Saccharum Officinarum Extract/​Sugar Cane Extract, Sodium Benzoate, Sodium Cocoate, Sodium Hydroxide, PPG-5-Ceteth-20, Polyquaternium-10, Salicylic Acid, Dimethicone, Camellia Sinensis Extract/​Camellia Sinensis Leaf Extract, Benzyl Alcohol, Linalool, Pyrus Malus Extract/​Apple Fruit Extract, Carbomer, Pyridoxine Hcl, Citric Acid, Methyl Cocoate, Citrus Grandis Oil/​Grapefruit Peel Oil, Citrus Medica Limonum Peel Extract, Lemon Peel Extract, Hexyl Cinnamal, Amyl Cinnamal, Parfum/​Fragrance

De fem første ingredienser

Med den viden, vi netop har fået, kan vi nu begynde at afkode ingredienslisten. Lad os tage et kig på de første fem ingredienser: Aqua/​Water, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Glycerin og Glycol Distearate. Har du fulgt med hos Elou ved du allerede, at flydende shampoo indeholder ca. 75-85% vand, så derfor er det ikke overraskende at finde vand øverst på INCI-listen. Vand vil stort set altid stå først ved flydende shampoo.

Den næste ingrediens er Sodium Laureth Sulfate (SLES), som er en af de ingredienser, du bør undgå. Sulfater er skrappe vaskeaktive stoffer/tensider, som har tendens til at udtørre hovedbunden og forårsage kløe og irritation. Den tredje ingrediens er Coco-Betaine, som også er et vaskeaktivt stof, dog en mildere type. Fjerde ingrediens er Glycerin, som er en god, naturlig fugtbevarende ingrediens. Den femte ingrediens er Glycol Distearate. Glycol Distearate er en emulgator, som udover at bevirke til skumdannelse også fortykker formularen og giver den en hvidlig, perlemorsagtig overflade, som du måske kender fra din egen shampoo, sæbe eller showergel. Glycol Distearate kan både være udvundet fra animalske kilder (ko/svin) eller vegetabilske kilder (soja/raps). Det kan også fremstilles syntetisk gennem forarbejdning af stearinsyre. Det var altså de første fem ingredienser.

Andet vi kan spotte/udlede fra listen

Skimmer vi lidt videre, får vi hurtigt øje på ingrediensen Dimethicone, som vi kan genkende fra listen fra tidligere, der passer på endelsen -thicone. Her har vi altså med silikone at gøre. Vi spotter også hurtigt Benzyl Alcohol, som er et parfumestof, der også fungerer som naturlig konservering, og derudover Parfum/Fragrance samt en række potentielle allergener. 

Af plantebaserede ingredienser finder vi bl.a. planteekstraktet Camellia Sinensis Extract som er grønt te ekstrakt samt Pyrus Malus Extract/​Apple Fruit Extract, som er et frugtekstrakt fra æble. Typisk kan du genkende naturlige ingredienser som planteekstrakter, planteolier og butters ud fra den botaniske betegnelse på latin sammen med enten extract, butter, seed oil, fruit oil eller oil til slut. På den måde kan du ret nemt finde nogle af de naturlige ingredienser i en formular.

De resterende ingredienser er hovedsageligt bindere (hjælper med at binde især olie og vand til hinanden for at skabe en ensartet masse), fortykningsmidler (hjælper med at danne den rette konsistens) og konserveringsmidler. Her vil vi ikke give vores subjektive mening om ingredienslisten, men blot vise, hvad man hurtigt kan udlede ud fra den. 

INCI-navne kan nemt slås op ved hjælp af fx denne side ved et simpel søgning på navnet. Her kan du læse om, hvilken ingrediens, der er tale om og hvilken funktion den har.

Hud- og hårpleje med omtanke

Jeg håber, at du efter at have læst med så langt føler dig bedre klædt på til at kunne træffe mere bevidste og velovervejede beslutninger i forhold til, hvad du vasker din krop og hår i samt smører på den efterfølgende. At kunne forstå bare en smule af en INCI-liste kan langt hen ad vejen give dig tilstrækkelige oplysninger til at kunne vælge dine hud- og hårplejeprodukter med omtanke. 

Tak fordi du læste med.

(1) https://politiken.dk/udland/art8996136/Fattige-b%C3%B8rn-betaler-for-vores-behagelige-tilv%C3%A6relse-med-deres-liv-og-helbred

Gå på opdagelse i vores plastikfri barer

(59) 105,00 kr.
Spar 10%
(9) Original price was: 285,00 kr..Current price is: 255,00 kr..
Spar 10%
(78) Original price was: 382,00 kr..Current price is: 339,00 kr..
(1) 95,00 kr.