Det er ikke altid køleskabet, der holder din nyindkøbte frugt og grønt frisk
Har du styr på, hvordan du opbevarer dine nyindkøbte frugt og grøntsager for den længste holdbarhed? Hvis du ikke er helt sikker, så læs med her og nedbring madspild ved korrekt opbevaring og håndtering.
Det er en ærgerlig statistik, at 1/3 af al mad går til spilde, og her er vi forbrugere desværre de allerværste, da vi står for den absolut største andel. Hovedårsagen til at smide ud er, at maden simpelthen er blevet for gammel, og derfor er det meget relevant at se på, hvordan vi så kan forlænge madens levetid. Grøntsager indtager en 2. plads over den mad, vi smider hyppigst ud mens frugt indtager en 4. plads. I dette indlæg fokuserer vi udelukkende på frugt og grønt, som ofte ved korrekt opbevaring kan holde sig i meget længere tid.
Først og fremmest bør du altid gå efter de friskeste frugter og grøntsager i supermarkedet eller din lokale grøntsagshandler – gå efter klare farver uden bløde pletter, tegn på overmodning og gule eller brune plamager. Det forringer nemlig levetiden betydeligt. Når du er kommet hjem med dit frugt og grønt, så handler det nu om at sikre den korrekte opbevaring, så du slipper for at smide ud. Det er nemlig ikke altid køleskabet, der er den rette løsning, når du vil sikre den længste holdbarhed. Kartofler og løg holder sig eksempelvis bedre frisk i et køligt, mørkt skab, mens tomater mister smag i køleskabet.
En anden vigtig faktor er, hvordan frugter og grøntsager opbevares sammen. Her spiller stoffet ethylengas i høj grad ind. Nogle typer af frugt og grønt frigiver nemlig ethylengas, som gør, at modningen fremskyndes, så anden frugt og grønt i nærheden kan blive dårlig hurtig. Det er særligt æbler, bananer, pærer og tomater, som frigiver ethylengas, men også andre madvarer som citrusfrugter og melon. Omvendt er der frugter, som er særligt følsomme overfor ethylengassen. Det gælder især de fleste typer af salat, kål og broccoli. Derfor er det en god tommelfingerregel altid at holde især disse frugter og grøntsager adskilt.
TIP: Du kan også bruge denne viden til at få for eksempel en umoden avocado til at modne hurtigere ved at lægge den sammen med bananer.
Med denne viden er du nu klar til at få styr på, hvad der opbevares bedst hvor og hvordan.
Bedst ved stuetemperatur
Frugt og grønt der holder sig bedst ved stuetemperatur har brug for luftcirkulation. Har du for eksempel købt en pakke bananer i pose, så er det vigtigt at få pakket dem ud af posen. Ellers vil de modnes hurtigere pga. frigivelsen af ethylengas.
Disse frugter og grøntsager holder sig bedst ved stuetemperatur:
Bananer – kiwi – citron (kan forlænges i køleskab) – lime (kan forlænges i køleskab) – mango – tomater – avocado – melon – pære (kan forlænges i køleskab)
Bedst i køleskab
Når vi taler om frugt og grønt, som holder sig bedst i køleskabet, er det her vigtigt, at de opbevares i en lufttæt emballage som fx vores genanvendelige madposer eller silikonelåg, når det gælder halve kålhoveder eller meloner. På den måde bevares både fugten og smagen, og samtidig undgår du overmodning fra anden frugt og grønt i køleskabet.
Disse frugter og grøntsager holder sig bedst i køleskabet:
Alle typer af salat, kål og krydderurter – æbler – appelsiner – gulerødder – agurk – peberfrugt – squash – aubergine – porrer – forårsløg – svampe – ingefær – asparges – rodfrugter (undtagen kartofler) – bær – avocado (for at stoppe yderligere modning)
TIP: Køber eller har du gulerødder el.lign. fra haven, så husk at klippe toppen af, da denne trækker fugt ud af guleroden. Opbevarer du dem i en lufttæt beholder som vores genanvendelige madposer med et stykke køkkenrulle i bunden kan de holde sig gode i lang tid.
Bedst i køligt, mørkt rum/skab
Nogle grøntsager som kartofler og løg har det bedst ved opbevaring i et køligt, mørkt rum med god ventilation. Opbevares kartofler i køleskabet vil du opleve, at de bliver hurtige brune, mens de ved varmere temperaturer som på køkkenbordet vil begynde at spire. En sidste ting at huske her er, at kartofler er følsomme overfor ethylengas, og derfor skal de ikke ligge i nærheden af løg, selvom begge trives ved samme form for opbevaring. Her kan det være en god idé at bruge et genanvendelig grøntsagsnet til at holde dem separeret samtidig med, at de stadig kan ånde. Løg har det bedst i et tørt miljø, hvor de kan ånde og aldrig i en lufttæt beholder.
Disse frugter og grøntsager holder sig bedst i et mørkt, køligt rum:
Alle typer kartofler – løg – hvidløg
TIP: Mens kartofler, der spirer, ikke anbefales at spise, kan du sagtens bruge løg, der spirer. Du kan enten skære de grønne spir væk eller spise dem – de er sikre at spise.
Jeg håber, at ovenstående råd kan hjælpe dig med at få meget mere ud af dit frugt og grønts levetid samtidig med at det vil ende i skraldespanden sjældnere. Tusind tak fordi du læste med!
Har du andre gode tips til opbevaring af frugt eller grønt eller madspildstips generelt, så skriv endelig herunder.
Hej
Mister tomater ikke smag, på køl ?
Jo, det gør de, det skriver vi også i indlægget 😊 De skal ikke på køl, de skal opbevares ved stuetemperatur.
Lidt ærgerligt at I skriver “altid gå efter de friskeste frugter og grøntsager i supermarkedet eller din lokale grøntsagshandler ”.
Hvis man ønsker at minimere madspild, så tag det, der ellers er i risiko for at blive kasseret, hvis det ikke er afgørende, at holdbarheden er lang. Hvis man fx skal bruge tomater til sovs eller suppe snart eller avocoda til guacemole, så tag endelig dem der er på kanten til overmodne og evt med en bule. Ellers ligger de jo tilbage og risikerer at blive smidt ud, fordi alle kun vil have det friskeste frugt og grønt.
Hej Lisa.
Du har helt ret i det, du skriver, og vi er meget enige.
Man skal selvfølgelig vælge ift. hvornår og hvordan ens frugter og grøntsager skal bruges 🙂
De bedste hilsner
Lærke / Elou
Når jeg har skyllet salat, lægger jeg det i plastpose samnen med et par stykker køkkenrulle til at opsuge overflødig fugt
Avocado bør ikke opbevares for koldt, da der således er risiko for den triste “tråddannelse’ i frugten. Brune træede tråde på langs der ødelægger den ellers salige smagsoplevelse aldeles.
Dvs.: IKKE i køleskab.
Hej Vivian,
Det har du helt ret i. Vi anbefaler også, at avokado opbevares ved stuetemperatur. I tilfælde af, at man har en meget moden avokado, kan man putte den i køleskabet over natten for at stoppe yderligere modning, så den stadig er god, når man er klar til at spise den.
De bedste hilsner
Lærke / Elou
Skyl alle bær i en blanding af vand og eddike og skyl godt efter, inden du lægger dem i eb lufttæt boks i køleskabet. På den måde holder de længere uden at der kommer mug på
Tak for tippet, Zemma! 🙂
Hav rene bomudsklude i grøntsagsboksen det er med til at holde tørt og dermed undgå at feks gulerødder rådner/ bliver slimede – det virker meget bedre end at lægge plastik omkring