7 tips til miljøvenlig rengøring

miljøvenlig rengøring

Rengøring med god samvittighed

Vi kender det alle sammen: Solens stråler begynder så småt at skinne gennem ruderne, og du opdager, at de pludselig ikke er så rene, som du troede. Men glem alt om at hive de skrappe rengøringsmidler frem og læs med her inden. Vi giver dig 5 tips til en mere miljøvenlig og naturlig rengøring.

Der findes efterhånden et utal af forskellige rengøringsmidler til ethvert tænkeligt formål: glas, vinduer, gulv, badeværelse, toilet, køkken mv. I stedet for at gøre som du plejer, så vil jeg opfordre dig at prøve en grønnere rengøring denne gang. Det gavner ikke blot dig selv og din familie, men lige så meget vores miljø. Når alt kommer til alt ender dit rengøringsvand i havene og det er desværre ikke alt, der fanges af rensningsanlæggene forinden. Det vil sige at de kemikalier, du bruger i rengøringen, potentielt ender i havet. For ikke at tale om al plastikemballagen, som højest sandsynligt ikke får nyt liv – eftersom kun 31-36% af al plastik i Danmark genanvendes. Derfor vil jeg give dig 7 grønne tips til en miljøvenlig rengøring, der både er god ved dig og god ved vores planet.

1. Lav dine egne naturlige rengøringsmidler

Miljømærkede rengøringsmidler er helt klart et skridt i den rigtige retning, men hvis du virkelig vil være miljøvenlig, så lav dine egne rengøringsmidler. Hvis du tænker, at det er tidskrævende og besværligt, så tro om igen. Det kunne faktisk ikke være meget nemmere, og det gode er, at én slags kan bruges til virkelig mange forskellige formål.

Det eneste du behøver er hvid eddike, vand, evt. æterisk olie og en sprayflaske i glas. Kog vandet og lad køle af og bland ligeligt vand og eddike i flasken. Kom ca. 5 dråber æterisk olie i pr. 100 ml vand, hvis du ønsker duft. Dette alt-i-en rengøringsmiddel kan bruges på alle hjemmets overflader samt til vinduer og spejle. Jeg vil anbefale at bruge citronolie, eukalyptusolie, lavendelolie eller tea trea oil, hvis du ønsker en duft tilsat. Alle disse æteriske olier har nemlig anti-bakterielle egenskaber og især sidstnævnte er ekstra bakteriedræbende. Du kan i øvrigt også vælge at upcycle en brugt sprayflaske, sørg blot for at rengøre den forinden.

2. Giv dit gamle tøj et nyt formål

Du har helt sikkert en gammel, slidt sok liggende, som ikke engang har sin makker længere. Eller den der t-shirt bagerst i skaben, som du alligevel aldrig går i og nok heller aldrig kommer til. Disse stykker tøj er guld værd i rengøringen. Den gamle sok fungerer glimrende som rengøringshandske og klud i én og t-shirten kan du klippe op og bruge af flere omgange som en god, gedin klud. Ved at give gammelt tøj et nyt formål, får vi både ryddet op og genbrugt på én gang – ren win-win.

3. Sigt mod zero waste rengøring

Husk at det ikke nytter noget at gå grønnere til værks med hjemmelavet rengøringsmiddel mv, hvis du vælger at bruge en hel køkkenrulle eller tre engangsklude på at skrubbe hjemmet rent. Gå efter at anvende så mange genanvendelige midler som muligt. Brug eksempelvis naturlige rengøringssvampe i stedet for, som er komposterbare – fx er vores loofah eller kokosfiberbørste et godt bud. Den sok jeg talte om i forrige tip kan også komme i spil her.

4. Luft ud naturligt – med luft!

Den mest naturlige og mest effektive form for udluftning er naturligvis ikke luftfriskere, men ganske enkelt ren luft, som befinder sig lige ude for vinduerne – luk det ind! Måske elsker du duften af en skøn, frisk aroma fra en luftfrisker, men desværre indeholder disse ofte en del dårlig kemi, som hverken du, børn eller kæledyr har gavn af, tværtimod. 

Spar pengene, åbn vinduerne eller invester i en æterisk olie eller to, hvis du alligevel ønsker en opfriskende duft i dit hjem. Du kan enten blande lidt alkohol med vand og et par dråber æterisk olie, eller du kan komme et par dråber direkte på en uldtørrebold, som sættes i rummet (uden for rækkevidde af børn). På den måde kan du stadig nyde en fantastisk aroma i dit hjem og med god samvittighed.

5. Upcycle og brug hvad du har

Læser du avis eller modtager ugentlige eller månedlige magasiner, så lad endelig ikke disse gå til spilde efter læsningen. Både aviser og magasiner er glimrende til at gøre spejlene skinnende rene med en nem, naturlig DIY glas-rens, som du får opskriften på her.

Når tandbørsten skal skiftes, så er denne også fantastisk til at give et nyt formål i rengøringen. Din aflagte tandbørste er fx genial til at rengøre små områder som bruserhoved, fliser, køkkenvask og meget mere. Du kan finde flere tips til at upcycle tandbørsten her.

6. Bring citron i spil

Citroner er oplagte at bringe i spil i din naturlige rengøringsrutine, da de indeholder citronsyre. Citronsyre er naturligt anti-bakteriel, anti-septisk og virker godt mod både kalk og lugt. Du bruger citronen i rengøringen ved blot at skære citronen over i to og derefter gnide citronen på overfladen, der skal renses.

For eksempel i brusekabinen, på skærebrættet, håndvasken, armaturet eller bordpladen – den kan bruges næsten overalt. Lad virke et par minutter og tør herefter over med en våd klud eller tilsvarende. 

7. Find natron frem fra køkkenskuffen

Natron kan bruges til meget mere end bagning. Ligesom eddike og citron er natron et fantastisk produkt til naturlig rengøring uden skidt kemi. Natron fungerer godt mod både fedt og kalk samt lugt. Brug fx natron i en blanding med vand for den perfekte ovnrens eller rens af silikoneprodukter. Opbland en tyk masse og påfør i ovnen eller på dine silikoneprodukter. Lad tørre helt ind og skrub herefter ren i (meget) varmt sæbevand. 

Du kan også lave et naturlig toilet-rens ved at komme en gang eddike i kummen, som efterfølgende drysses med en bøtte natron. Eddike og natron vil reagere med hinanden og bør derefter virke i 15-20 minutter, før det skylles ud og kummen renses efter. Eller, du kan bruge natron som lugtfjerner på møbler eller tøj. Kom natron direkte på, lad virke nogle minutter og støvsug herefter op. Nemt, enkelt og effektivt! 

Med ovenstående 7 tips kan du nemt og hurtigt gøre dit hjem en hel del grønnere ved brug af få produkter. Har du andre grønne rengøringstips, så del dem endelig i en kommentar nedenfor. 

Tak fordi du læste med!

Omtalte produkter

(7) 59,00 kr.
(2) 45,00 kr.
(3) 39,00 kr.