De 10 mest stillede spørgsmål om shampoo barer

FAQ: Shampoo BARER

Er du ny i shampoo barens verden, er der helt sikkert nogle spørgsmål, du mangler svar på. Hvad enten du allerede er godt i gang eller er nysgerrig på at prøve, så har vi samlet jeres mest stillede spørgsmål om shampoo barer her og besvaret dem samlet, så de forhåbentlig også kan hjælpe dig.

Hvordan opbevares en shampoo bar?

Shampoo og balsam barer opbevares bedst på en sæberist, hvor de har mulighed for at tørre op efter brug uden at søbe i overskydende vand eller skum. Det er alfa omega for holdbarheden af den og også for at undgå eventuelle bakterier. Samtidig vil den blive porøs og blød, hvis den konstant ligger i vand/skum og vil sandsynligvis knække før tid.

Alternativt kan de opbevares i en sæbepose øverst på bruserarmaturet ved siden af bruserhovedet, hvor de ikke konstant bliver våde i badet. Uanset hvordan du vælger at opbevarer dem, er det vigtigt, at de ikke konstant er i kontakt med vand og har mulighed for at tørre efter brug.

NYT DESIGN
89,00 kr.
349,00 kr.425,00 kr.

Hvad gør jeg når baren knækker?

På et tidspunkt vil shampoo baren knække, men du kan nemt undgå, at det ikke sker før helt til slut, når der kun er ganske få vaske tilbage i baren. Følg disse 3 råd for at undgå, at shampoo baren knækker hurtigt:

  1. Giv den de optimale tørrevilkår efter brug
  2. Lad den aldrig søbe i vand eller overskydende skum
  3. Massér den ganske blidt ind i hovedbunden uden at presse

Når baren er knækket, kan du stadig få brugt shampoo stykkerne, og her anbefaler jeg at bruge vores sæbepose eller alternativt en lille organzapose fra et smykke, hvis du har sådan en liggende. Kom blot stykkerne i sæbeposen og masser ind i hovedbunden som du plejer. På den måde kan du nemt få opbrugt hele baren uden spild. 

Hvor lang tid holder en shampoo bar?

Vores shampoo barer rækker til omkring 50 hårvaske ved korrekt brug og opbevaring og naturligvis afhængig af hårlængde samt tykkelse. Til eksempel har jeg langt hår til ned over brystet, hverken tykt eller tyndt, men helt normalt. En shampoo bar holder omkring 60 hårvaske for mig. Har du tykt, langt hår vil shampoo baren kunne række omkring 40-50 hårvaske. Har du kort, tyndt hår vil shampoo baren kunne række over 60 hårvaske. 

Dette afhænger dog i den grad af korrekt brug og opbevaring, som er yderst vigtig for at få den til at holde i lang tid. Er du i tvivl om, hvordan du bruger shampoo baren, så læs denne guide grundigt igennem.

Det er ofte mængden, de fleste tager fejl af ved brug af shampoo og balsam barer. Husk at der skal bruges meget lidt per hårvask. Følg guiden ovenfor for mere information.

Hvad gør jeg, når jeg skal have den med på farten?

Shampoo og balsam barer er enormt nemme at have med på farten, både fordi de intet fylder og vejer, men også fordi de ikke kan lække. Med vores praktiske rejsebeholder i let aluminium kan du nemt have din faste bar med i svømmehallen, til træningen eller på ferie uden besvær. Vi har designet vores beholder med med tre forhøjninger i bunden, således at baren ikke søber i vand og har optimale vilkår for at tørre op. Dermed kan den også bruges som sæbeskål på ferien.

NB: Opbevar ikke din shampoo- eller balsam bar lukket i beholderen længere tid ad gangen. Det forhindrer dem i at tørre op og ånde. Åben derfor altid rejsebeholderen, når du er hjemme eller sæt låget fast omvendt på beholderen, så den kan bruges som sæbeskål.

rejsebeholder shampoo bar_bøtte
beholder til shampoo bar

Er shampoo barer ikke en bakteriebombe?

Det korte svar er nej. Så længe en shampoo, sæbe eller balsam bar får lov at tørre ordentligt op, så er der ingen grund til bekymring. Det er faktisk sådan, at selv hvis en sæbe er fyldt med bakterier, så overføres de ikke fra sæben til dine hænder, og det er bevist. På den måde kan man også sagtens dele sæbe, både ved håndvasken og i badet. Eventuelle bakterier overføres netop hverken til dig og dermed heller ikke fra en person til en anden. Der kan godt leve bakterier på dem, hvis de søber i vand, det er sandt, men de overføres altså ikke, og er derfor ikke til bekymring for hygiejnen.

Min shampoo bar bliver blød og slimet. Hvad gør jeg forkert?

Hvis din shampoo bar bliver blød og slimet, er det højst sandsynligt fordi den søber i overskydende vand eller skum, og dermed ikke har mulighed for at tørre efter brug. Det kan altså nemt undgås ved at fjerne overskydende skum, inden baren lægges fra dig og sørge for, at der ikke kommer vand på sæberisten.

Har du shampoo baren opbevaret i brusekabinen, så læg mærke til, om der konstant kommer vand på sæberisten eller hvad shampoo eller balsam baren ellers opbevares i/på. Gør der det, så find et alternativt sted at placere dem.

Opbevarer du barerne i en sæbepose i badet, så sørg for at placere denne øverst på armaturet, hvor bruseren sidder, så den ikke kommer i kontakt med vand hele tiden.

Gør du allerede ovenstående kan det være, at der er meget fugtigt på dit badeværelse. Placer derfor barerne et sted, hvor det er muligt for dem at tørre og sørg for at lufte godt ud efter hvert bad.

Hvis uheldet allerede er ude og din shampoo bar er blød og smattet, så sørg for at rengøre din sæberist, læg shampoo baren på og lad den tørre helt ind, før du bruger den igen.

Min shampoo bar holdt kun 10-15 gange. Hvad gør jeg forkert?

Der kan være flere grunde til, at din shampoo bar ikke holdt længere. Her er nogle af de mest sandsynlige årsager:

  1. Den hyppigste årsag er, at du bruger for meget per gang. Følg vores guide her for korrekt brug og opbevaring. 
  2. Shampoo baren er i konstant kontakt med vand og opløses derfor gradvist.
  3. Du skummer shampoo baren op mellem hænderne og ikke direkte i hårbunden. Når du skummer baren op i hænderne mister du en masse produkt.

Med den rette brug og opbevaring vil du med sikkerhed kunne se en kæmpe forskel i, hvor længe shampoo baren holder. Uanset hårlængde og tykkelse bør vores shampoo bar minimum holde 30 gange og som oftest en del længere.

Jeg kan ikke få min shampoo bar til at skumme. Hvad gør jeg forkert?

Shampoo barer skummer præcis som flydende shampoo, men nogle gange skummer de mindre end andre gange, og det er der en helt naturlig årsag til: 
 
Vores hovedbund danner nemlig talg, kroppens eget naturlige fedtstof, som beskytter huden. Vasker du ikke hår dagligt, vil der naturligvis være mere talg og snavs fra omgivelserne, og det gør, at shampooen blandes med dette og har sværere ved at skumme op. 
 
Det er også grunden til, at vi altid anbefaler at vaske håret af to omgange – uden at bruge mere shampoo! Første gang bruges mest shampoo. For mig er det 5-7 cirkler med shampoo baren i hovedbunden. Her masserer jeg det godt ind, men det skummer næsten ikke. Og det er helt som det skal være. Anden gang kører jeg blot shampoo baren i håret i 3-4 cirkler, og når jeg begynder at skumme op, så kan jeg love for, at det skummer mere end rigeligt.
 
I stedet for at bruge masser af shampoo til én vask uden det rigtig føles rent, bruger du rent faktisk mindre ved at vaske håret af to omgange. Forsøg dig frem i forhold til, hvor mange ‘cirkler’ der fungerer for dig. Du kan helt sikkert få din shampoo bar til at holde en hel del længere med dette trick.
 

Min shampoo bar knækkede efter få gange. Hvad gør jeg forkert?

Hvis din shampoo bar knækker hurtigt, er det en god idé at se på, om du giver den de optimale tørrevilkår. Lad den aldrig søbe i vand og overskydende skum, da det gør shampoo baren porøs og dermed svag. 

Vær også opmærksom på, hvordan du påfører shampoo baren i badet. Pres aldrig shampoo baren ind mod hovedbunden, men lad den i stedet glide let henover den uden at lægge pres på overhovedet. 

Følger du ovenstående råd vil du opleve, at shampoo baren først knækker helt til slut, hvorefter du som nævnt tidligere kan bruge en sæbepose til resterne, så intet går til spilde.

Jeg har prøvet en shampoo bar før, men jeg oplevede, at min hår blev fedtet og voks-agtigt. Hvad gør jeres barer anderledes?

Du har højst sandsynligt prøvet kræfter med en shampoo bar baseret på sæbe og ikke en ægte shampoo bar. Der er stor forskel på de to, og de forskelle kan du læse meget mere om lige her. Helt kort findes der to typer af ‘shampoo barer’, nemlig en type baseret på sæbe (som vi kender det fra en almindelig sæbe til hænderne) og en type baseret på et eller flere vaskeaktive stoffer (som vi kender fra almindelig shampoo). Med en shampoo baseret på sæbe vil du oftest opleve, at dit hår i en kortere eller længere periode (eller i det hele taget) vil føles fedtet og voks-agtigt, specielt bagtil i hovedbunden ned mod nakken. 

Dette vil du ikke opleve ved brug af shampoo barer, som fungerer på samme måde som normal shampoo og som oftest har en pH-balanceret formel. Det har alle vores shampoo og balsam barer. Shampoo baseret på sæbe derimod kan ikke balanceres på samme måde og vil derfor altid være en del mere basiske – nogle mere end andre. Dette er blandt andet med til at give den voks-lignende følelse i baghovedet.

Du kan nemt se, om en shampoo bar er baseret på sæbe eller shampoo ved at tjekke ingredienslisten. Starter denne med olier som olivenolie, kokosolie el. lign., så er det en sæbe, du ser på. 

Kan jeres shampoo og balsam barer bruges til Curly Girl metoden?

Det korte svar er ja. Dog er det ikke alle, de passer til, selvom vores shampoo og balsam barer ikke indeholder sulfater, silikoner mv. For nogle kan vores shampoo barer stadig være for udtørrende, så mit bedste råd er at prøve dig frem og se, hvordan du reagerer på den. Balsam baren derimod er der ingen udfordringer med.

Det uddybende svar: Vores shampoo barer består af to vaskeaktive stoffer, nemlig blankSodium Lauryl Sulfoacetate samt Sodium Cocoyl Isethionate. Begge disse vaskeaktive stoffer er milde, plantebaserede og udvundet fra kokos. Der er en del diskussion i diverse Curly Girl fora omkring førstnævnte stof, Sodium Lauryl Sulfoacetate.

Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSa) er ikke et sulfat og minder meget lidt om sulfater i det hele taget. Alligevel er det et omdiskuteret emne, om det er tilladt til brug i CG metoden eller ej. Nogle gange forveksles stoffet med det lignende navn Sodium Lauryl Sulfate (SLS), som udover navnet ikke har særlig meget tilfælles. Helt grundlæggende er Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSa) som molekyle for stort til at trænge ind i huden, og derfor kan det heller ikke på samme måde udtørre huden som sulfater har tendens til. For nogle kan det dog stadig være for udtørrende, men dette gælder ikke for hovedparten. På nogle hjemmesider fremgår ingrediensen derfor som ‘caution’ – netop af denne grund.

Selve formuleringen af produktet afgør ligeledes i høj grad, hvordan shampooens virkning er på krøllet hår. Vi skriver, at vores shampoo barer er CG godkendt fordi SLSa ikke er et sulfat, og samtidig eftersom vores formular er så mild, at vi ved den ikke udtørrer hovedbunden hos langt de fleste. Ligesom med alt andet, vil der selvfølgelig være undtagelser.


Jeg håber, at ovenstående svar har givet dig klarhed omkring brug og opbevaring af shampoo barer mv. Hvis ikke, er du meget velkommen til at stille dit spørgsmål herunder. Rigtig god fornøjelse med din shampoo bar.

Startpakker og tilbehør

Spar 15%
(13) 220,00 kr.
Spar 10%
(72) 305,00 kr.
NYT DESIGN
(38) 89,00 kr.
(21) 35,00 kr.

18 kommentarer til “De 10 mest stillede spørgsmål om shampoo barer

  1. Tina Galle siger:

    Hej. Jeg har langt kraftigt hår med lidt fald i. Jeg oplever at mit hår bliver meget filtret med kombinationen shampoobar (hemp pga sart hovedbund) og neutral balsambar. Det tager lang tid at rede ud efter bad. Lidt bedre med min gamle hårbalsam. Jeg kan løse det ned en leave-in spray men så går pointen med at spare plast lidt væk. Er der nogen gode råd. Skal jeg vælge en anden type bar?

    • Lærke siger:

      Hej Tina.
      Det lyder ikke helt optimalt, men heldigvis som noget der kan rettes op på. Prøv med lidt mere balsam, kram det godt rundt i håret og lad den virke længere – gerne 2-5 minutter 🙂
      Du kan bruge balsammen som leave-in, når du har kraftigt hår, og dermed undgå at købe en plastflaske.
      Jeg ser frem til at høre, hvordan det fungerer for dig.
      De bedste hilsner
      Lærke / Elou

  2. Annemette siger:

    Må man bruge shampoen i en sø hvor man ikke må bruge alm shampo??
    Tænker på Sverige

    • Lærke Læssøe Nielsen siger:

      Hej Annemette

      Overordnet set bør man allerhelst undgå at vaske med sæber, shampoo og anden kemi i hav og søer, eftersom de, uanset ingredienser, vil skabe et vis negativt aftryk. En shampoo bar som vores er klart at foretrække fremfor normal shampoo, eftersom de er mere milde, mere naturlige og let nedbrydelige. Du kan læse et mere uddybende svar på vores Instagram her: https://www.instagram.com/p/Cu7ZECwo0U2/

      De bedste hilsner
      Lærke / Elou

  3. Rikke Visperas siger:

    Hej jeg er meget glad for min shampoo bar og balsam. Mit badeværelse er midt i huset og ikke god nok udluftning, så jeg har mine bar og ligger ved et åbent vindue. Det virker så godt, de tørre fint imellem brug. Bare et tip.

  4. Dosp siger:

    Jeg undre mig over at min shampoobar (som ligger og lufter sig på det lille riflede bræt) ligesom sveder. Der kommer ind i mellem ligesom svedperler på den og der bliver vådt omkring den. Hvad kan jeg gøre ved det?

    • Carina siger:

      Det kan ske, at shampoo baren ’sveder’ på grund af en reaktion forårsaget af indholdet af dødehavssalt i baren kombineret med høj luftfugtighed. Ved høj luftfugtighed kan vandmolekyler fra luften klæbe sig til ionerne på saltkrystallernes overflade, som kan ses ved at baren ’sveder’ lidt. Selvom disse vandperler dannes på overfladen, er der dog ingen grund til bekymring, dens egenskaber påvirkes ikke, og det danner heller ikke grobund for bakterier.

  5. Ida Randrup siger:

    Jeg er flad for min shampoo, men balsamen den synes jeg er helt skør. Jeg føler jeg skal gnide stykker af den for at få noget fra den og så er den rigtig svær at få ud i håret. Den gør intet godt for mig, desværre. Er det bare sådan den er, eller hvad går galt? 🙂

    • Lærke Læssøe Nielsen siger:

      Hej Ida
      Dejligt at høre, at du er glad for shampoo baren! Det kan tyde på, at du bruger for meget balsam ad gangen. Man skal kun bruge under 1 gram pr vask, da balsam baren er meget koncentreret 🙂
      Balsam baren bruges ved at ‘male’ den i hårets længder og spidser. Man samler håret i én hånd og påfører med den anden i en ‘hul hånd’. Derefter krammer man balsammen godt ind og lader det virke 2-5 minutter. Jo længere tid det får lov at virke, jo bedre. Det er ikke meningen, at du rent faktisk skal kunne se balsam i håret som ved flydende balsam. Du kan derimod mærke balsammen i håret. Det skal føles glattere og blødere.

      Du kan se en video om hvordan man bruger balsam baren her: https://www.facebook.com/reel/880679819694666

      Jeg håber, at det kan hjælpe, og ellers må du endelig skrive igen.

      De bedste hilsner
      Lærke / Elou

  6. Saskia siger:

    Jeg er vild med jeres shampoo barer! Jeg har valgt strax at bruge dem iført den smarte pose – så behøver man slet ikke bekymre sig om, hvorvidt den knækker. Nettet er også blevet en ‘sæbe-faktor’ og det er endnu nemmere at få sæbe fordelt i håret 👍

  7. Gitte Rifelholt siger:

    Har brugt jeres shampoo og balsam barer med stor succes. I disse tider tales der meget om PFAS. Jeg tænker ikke det er i jeres produkter?

  8. Birgit Hornshøj siger:

    Kære Elou
    Nu er jeg begyndt at bruge lemonade bar når jeg vasker mig og må sige den er bare vidunderlige, men hvordan bruger jeg den bedst, skal jeg bruge den direkte på den våde hud eller ?
    Venlig hilsen Birgit Hornshøj

    • Carina siger:

      Hej Birgit
      Kan du specificere, hvilken bar det er, du taler om? Er det shampoo bar, balsam bar, hand + body bar eller body butter baren? ☺️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *