Guide: Alt du bør vide om shampoo barer

vælg den rigtige shampoo barer

En shampoo bar er ikke bare en shampoo bar

Der findes overordnet set to forskellige shampoo barer, som kan gøre dit hår rent, blødt og lækkert. Men hvad er forskellen, og hvordan vælger man den rigtige? Hvad er den såkaldte “tilvænningsfase” og hvorfor har nogle shampoo barer det og andre ikke? Læs med videre og få svar på det og meget mere. 

Shampoo barer er blevet utroligt populære på det seneste, og det er der et væld af gode grunde til. Den vigtigste er selvfølgelig, at de ikke kræver nogen emballage og dermed er 100% zero waste. Dertil kommer ingredienserne, som oftest er bedre end dem, du finder i en konventionel shampoo i supermarkedet. Der findes allerede et hav af forskellige shampoo barer, men alle med vidt forskellige ingredienser og fremstillingsmetoder. Nogle kræver en tilvænningsfase, andre gør ikke. Nogle er pH-balancerede, andre er ikke. Og spiller det overhovedet en rolle? Det kan du tro, det gør. Og det er det, vi skal dykke lidt ned i nu.

To typer af shampoo barer

Helt overordnet findes der to typer af shampoo barer, som imidlertid er vidt forskellige. Den ene type er en sæbebar og den anden er en såkaldt “syndet” bar. 

Sæbebar

Sæbe er kendetegnet ved, at den fremstilles på en blanding af lud (basisk) og olie/fedtstoffer, som skaber en kemisk reaktion kaldet forsæbning. Forsæbningen er det, der giver det dens rensende egenskaber. Traditionel sæbe er basisk, hvilket vil sige, at den har en høj pH-værdi. pH-værdien er vigtig, fordi hårets egen pH-værdi ligger i den lavere ende af skalaen, nemlig omkring 5,5. Det vil sige, at dit hår og hovedbund har det bedst med at være lidt til den sure side. Hvis sæbens pH-værdi ligger på eksempelvis 10 (basisk), kan dit hår og hovedbund hurtigt blive tørt, irriteret og svækket. Derfor er det enormt vigtigt, at den sæbebar du anvender er så sur som muligt. Problemet med sæbebarer er dog, at man ikke kan justere pH-værdien mere ned end til omkring 7, hvilket er neutralt. Af den grund bør du efter brug af en shampoo bar baseret på sæbe anvende en såkaldt æblecidereddikerens for at rebalancere hårets pH-værdi. 

Den (næsten) uundgåelige overgangsfase

Udover pH-værdien bør man også være opmærksom på, at der med en shampoo bar baseret på sæbe kan være en tilvænningsfase eller overgangsfase. Denne fase opstår når håret har været vant til flydende shampoo, som indeholder skrappe ingredienser, der stripper hårets for dets naturlige olier. Hovedbunden har derfor vænnet sig til at kompensere ved at producere mere olie og denne onde cirkel skal hovedbunden nu vænne sig af med. Denne overgangsfase kan vare lige fra et par vaske til en måned og forekommer hyppigst hos personer med langt hår. For visse hårtyper vil der slet ikke være nogen tilvænningsfase og for andre kan en sæbebar bare være et dårligt match, som aldrig helt kommer til at fungere.

En anden ting, der er vigtig at huske, er at der skal skylles en del mere end ved konventionel shampoo (og syndet bar). Sæbe er generelt bare lidt sværere at få skyllet ud af håret igen, specielt hvis du har langt hår. Sørg især for at få skyllet rigtig godt i nakken, så der ikke sidder nogen sæberester tilbage i håret. 

Naturlige ingredienser

Det mest positive ved shampoo barer baseret på sæbe er, at de kan laves på 100% naturlige ingredienser, som du ved, hvad er og kender fra hverdagen. Dertil kan sæbebaren bruges både til hår og krop, så du faktisk kun behøver én bar i badet. Det mindre positive er, at mange ikke har tålmodighed til overgangsfasen og giver op hurtigt i forløbet. Udover det kan det for nogle være for tidskrævende at skulle være ekstra grundig når sæben skylles ud fordi der går nogle ekstra minutter med det samtidig med, at æblecidereddiken også skal have lov at sidde i et par minutter inden den skylles ud. Så hvad er alternativet?

Syndet bar

Den anden type shampoo bar er en såkaldt syndet bar. Navnet kommer af en sammentrækning af de engelske ord “synthetic” og “detergent”. Som navnet antyder er denne form for shampoo ikke 100% naturlig ligesom sæbebaren. Dette er dog ikke nødvendigvis noget dårligt. Syndet shampoo barer er baseret på et eller flere vaskeaktive stoffer og afhængig af typen kan det være godt eller mindre godt. Disse vaskeaktive stoffer kan både være sure, pH-neutrale og basiske, og derudover kan de bestå af sulfater eller andre typer. Sulfater har været meget omdiskuteret, eftersom de ofte er skrappe og kan give irriteret og kløende hovedbund. Vi anbefaler ikke at vælge en shampoo bar med sulfater (de mest gængse er Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS) samt Sodium Coco Sulfat (SCS). Sidstnævnte kan være okay, hvis det er blandet op med vand eller andre typer af vaskeaktive stoffer, som gør pH-værdien mildere, eftersom SCS har en pH-værdi på omkring 10 (basisk). 

Sulfatfri shampoo barer

Der findes heldigvis andre mildere typer af vaskeaktive stoffer, som er baseret på vegetabliske olier som fx kokosolie. Dette gælder bl.a. Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSa) og Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), som begge er sulfatfri alternativer. Førstnævnte er ECOCERT certificeret og begge er meget milde vaskeaktive stoffer udvundet fra kokosolie. Udover det vaskeaktive stof indeholder syndet shampoo barer ofte gode fedtstoffer/olier, æteriske olier, ler og andre ingredienser, der plejer håret. Syndet barer minder meget om shampoo, som du kender den, blot uden den skadelige kemi. De er nemme at anvende og kræver ingen tilvænningsfase. Den største fordel ved syndet shampoo barer er helt sikkert, at den passer til alle hårtyper og hverken kræver overgangsperiode eller æbleciderrens. Sørg blot for at finde en pH-balanceret shampoo bar så tæt på 5,5 som muligt (nogle syndet shampoo barer ligger desværre stadig i den basiske ende og bør undgås). Det mindst positive ved syndet barer er, at den aldrig vil kunne laves 100% naturligt. Igen behøver det dog ikke at være noget dårligt, så længe det vaskeaktive stof er okay.

Sådan vælger du den rigtige shampoo bar

Nu har du styr på kemien bag hver type af shampoo bar, men hvilken en skal du så vælge? Der er ikke noget rigtigt og forkert her, da begge shampoo barer har sine fordele og ulemper. Du bør derfor overveje med dig selv, hvad der passer bedst ind i din hverdag. En shampoo bar baseret på sæbe kræver generelt mere overskud og mere tid, men er til gengæld 100% naturlig. En syndet shampoo bar er nem og ligetil at anvende, men bliver aldrig 100% naturlig. Til gengæld er den ofte pH-balanceret og har ofte flere hårplejende ingredienser, som dit hår vil elske. 

Personligt er jeg selv gået tilbage til en syndet shampoo bar. Jeg havde simpelthen ikke tiden og tålmodigheden til at få skyllet så grundigt igennem ved hver hårvask og samtidig bruge æbleciderrens, som også helst skal sidde nogle minutter. Generelt virker det til, at personer med langt hår har den bedste oplevelse med en syndet shampoo bar, mens de med kortere hår (helt kort og til skuldrene) har gode resultater med begge. Mit bedste råd er at prøve dig frem og vælge det, der passer bedst ind i din hverdag. Vores Shampoo & Body Bars har i øvrigt en pH-værdi på omkring 7 – altså neutral, mens vores shampoo barer ligger på omkring 5,5 – altså pH-balancet. 

Har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at stille dem herunder. Tak fordi du læste med.

Shampoo sæbebar

75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK

Syndet shampoo barer

75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK
75,00 DKK

4 tanker om “Guide: Alt du bør vide om shampoo barer

 1. Charlotte Juul siger:

  Hej Elou
  Jeg har natur krøller og tørret hår (hø artigt), samtidig allergisk over for parfume.
  Hvilken shampoo bar vil I anbefale, (Syndet shampoo barer)?
  Mvh.
  Charlotte J.

  • Carina siger:

   Hej Charlotte
   Så bør du vælge Clean Coconut baren efterfulgt af Balsam Bar neutral.
   Balsam baren må du gerne lade virke ekstra lang tid for bedste virkning. Du kan også gøre det, at du ikke ikke skyller balsam helt ud, det hjælper på det hø-agtige look.

   Kh Carina / Elou

 2. Christine Lamarche siger:

  Tak for en meget interessant artikel. Jeg har lyst til at købe syndet barer, men hvordan bliver kokosolie transporteret? Hvis det kraver meget brændstof eller plastik beholdere er det måske ikke så godt en løsning at købe disse barer.

  • Carina siger:

   Kokosolie bliver typisk transporteret med søfragt og lastbiler og jeg kan garantere dig for, at syndet shampoo barer er en bedre løsning end alternativet, som netop kræver plastemballage og som typisk indeholder mange unødige stoffer, som kan være hormonforstyrrende, testet på dyr mv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.