Sådan bruger du en shampoo bar rigtigt

bedste shampoo bar

Hvordan bruger man en shampoo bar?

Shampoo barer bliver mere og mere populære blandt de miljøbevidste forbrugere, men det er ikke altid til at vide, hvordan man egentlig bruger en shampoo bar optimalt. I dette indlæg får du alle mine bedste tips til, hvordan du bruger og får mest ud af din shampoo bar.

Hvorfor overhovedet skifte til en shampoo bar?

En shampoo bar er shampoo i fast form, som først og fremmest eliminerer plastikemballagen for at undgå affald og mikroplast. Derfor er shampoo barer altid et miljøvenligt valg sammenlignet med flydende shampoo i plastemballage. Shampoo barer i fast form er ofte fremstillet med mere skånsomme og naturlige ingredienser end den flydende slags – ingredienser som både er gode ved dig og miljøet. Der findes dog utallige forskellige shampoo barer, både med og uden de omdiskuterede sulfater.

Sulfater kan være udtørrende og skrapt for håret, og derfor anvendes ingen sulfater i Elous shampoo barer. En shampoo bar indeholder udelukkende aktive ingredienser helt uden vand. En konventionel flydende shampoo indeholder typisk  75-80% vand. Derfor får du altså meget mere for pengene, når du investerer i en fast shampoo bar fremfor en flydende shampoo. En fast shampoo bar er derudover utrolig nem at have med overalt pga dens lille størrelse og faste form. Kom den i en beholder i eksempelvis aluminium og hav den med dig overalt.

Sådan bruger du din shampoo bar rigtigt

Elous shampoo barer fungerer bedst ved at massere shampoo baren skånsomt ind direkte i den våde hovedbund, hvorefter den skummes op med fingrene. Kom gerne shampoo baren under det rindende vand, inden den masseres ind. Jeg anbefaler altid at vaske håret af to omgange for bedste effekt. I første omgang blandes ingredienserne med overskydende olie og snavs fra hovedbunden samt evt. stylingprodukter, som gør, at shampoo baren kan have sværere ved at skumme op. I anden omgang er der masser af skum og håret kan vaskes helt rent og tilføre pleje. Jeg vil anbefale at vaske af to omgange til alle, der ikke vasker hår dagligt. Husk ikke at presse shampoo baren ind mod hovedbunden. På den måde vil den knække hurtigt. Masser den skånsomt ind uden at presse – skummen skal nok komme. 

Der skal bruges ganske lidt produkt pr vask. Prøv dig frem og husk på, at du skal bruge mindre, end du tro. Specielt i anden omgang skal der bruges utrolig lidt. Jeg vil anbefale at starte ud med 5-7 cirkulære bevægelser i første vask og blot 3-4 i anden vask. På den måde overforbruger du ikke af shampoo baren, og den vil holde utrolig lang tid. Faktisk svarer én Elou shampoo bar (55 g) til 2-3 flasker flydende shampoo (250 ml) – dette er vel og mærke, hvis du bruger den som beskrevet i guiden her og naturligvis afhængig af hårlængde og tykkelse.

Efter brug

Når du er færdig med shampoo baren fjernes evt. skum fra baren og lægges på en god sæberist i nærheden, så den kan tørre ordentligt op. Du kan også have den hængende i en sæbepose, hvis du ikke har en reol eller hylde i nærheden af bruseren. Det er meget vigtigt, at baren får lov at tørre ordentligt op efter brug, da den ellers kan blive blød, porøs og/eller danne grobund for bakterier. Så længe den får lov at tørre, er der dog ingen grund til bekymring. Ligeledes holder baren også længere, når den får lov at tørre rigtigt.

Når du vælger en sæberist, så husk at vælge en, der giver optimale tørreforhold: Find en med riller, knopper eller andet, som løfter baren fra skålen/risten. På den måde klistrer den sig ikke fast og tørrer meget hurtigere. Vores sæberist i bambus er udviklet specielt til optimale tørreforhold og kan rumme både shampoo og balsam bar samt en hand + body bar / shave bar.

Jeg anbefaler ikke at opbevare din shampoo bar i vores rejsebeholder. Som navnet antyder er denne til rejse eller på farten, så din shampoo bar beskyttes og ikke ligger og klistrer i tasken efter brug. Ønsker du alligevel at bruge rejsebeholderen til opbevaring, så husk at holde beholderen åben, så shampoo baren har mulighed for at ånde.

Balsam

Jeg anbefaler altid at afslutte med vores balsam bar, som lukker hårstråene igen og tilfører fugt og pleje samt gør håret nemt at rede. Balsam baren “males” på længder og spidser. Saml håret med den ene hånd og ‘mal’ balsammen på med den anden af 3-5 omgange. Det er ikke meningen at du skal kunne se selve balsammen, når den påføres. Du kan dog nemt mærke den. Bemærk at der skal bruges utrolig lidt pr. gang, da balsam baren er meget koncentreret og virker sammen med vandet i det våde hår – under 1 g er nok pr gang! Lad virke i 2-5 minutter og skyl ud. Du kan også bruge balsam baren som leave-in kur eller hårmaske (lad virke i 10-20 min).

Vores balsam barer fås både med og uden æteriske olier og i to forskellige størrelser. Se dem her

Hvad gør jeg, når shampoo baren knækker?

En shampoo bar vil altid knække på et tidspunkt, og så er det en rigtig god idé med en sæbepose til resterne, så intet går til spilde. Du kan også anvende en organzapose, hvis du har en liggende fra et smykke. 

Shampoo stykkerne kommes i posen og bruges ved at massere posen direkte i hovedbunden, ligesom du normalt ville gøre med shampoo baren. Husk at skylle sæbeposen med shampooresterne i efter brug, så der ikke sidder skum tilbage på posen og stykkerne. Du kan godt lade stykkerne være i posen og hænge til tørre direkte på brusekabinen.

Er der forskel på shampoo barer?

Der er stor forskel på shampoo barer, og der findes overordnet to typer af shampoo barer. Den ene er faktisk slet ikke en shampoo, men en sæbe. Denne kræver en tilvænningsfase, men shampoo barer typisk ikke gør. Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvilken shampoo bar passer til min hårtype?

Du kan se en oversigt over, hvilke shampoo barer jeg anbefaler til enhver hårtype i indlægget her.

Jeg håber, du kunne bruge mine råd til noget, og hvis du har spørgsmål, så stil dem endelig herunder. Tak fordi du læste med!

Kh Carina // Stifter af Elou

(55) 105,00 kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
(128) 105,00 kr.
(73) 105,00 kr.
(89) 105,00 kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
(38) 89,00 kr.99,00 kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
(71) 89,00 kr.99,00 kr.
(30) 185,00 kr.
(38) 89,00 kr.

12 kommentarer til “Sådan bruger du en shampoo bar rigtigt

 1. Tine siger:

  Hej.
  Jeg har (som min frisør siger) hestehår. Kraftige hårstrå, som hurtigt tørre ud, da jeg farver mit hår. Derudover har jeg en irriteret hovedbund, der skiftevis producere tørre og fedtede skæl samt eksem i hovedbunden. Jeg er træt af at bruge så mange forskellige shampooer…ville jeg kunne nøjes med en af jeres? På forhånd tak.

  • Carina siger:

   Hej Tine
   Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at al hår og hud er forskelligt, så hvad der virker for én, virker ikke nødvendigvis for en anden med samme type problem. Derfor er det aldrig til at vide på forhånd, hvordan din hovedbund og hår vil reagerer med vores barer. Du vil muligvis kunne nøjes med en af vores, men det er desværre ikke noget, jeg kan love. Ud fra det du skriver, vil jeg anbefale dig at prøve vores Healing Hemp uden duft. Du må meget gerne vende tilbage, hvis du prøver, vi vil altid gerne høre, hvordan det går. Sig endelig til, hvis du har brug for hjælp til valg af andre produkter eller har andre spørgsmål.

   Alt godt,
   Carina / Stifter af Elou

 2. Marianne Bojer siger:

  Jeg skal lige forstå det med balsam baren – I skriver den lukker hårstråene igen og tilfører fugt,men hvorfor skal den så kun i længden og spidserne og ikke i hele håret? Jeg tænker lidt om det øverste hår så ikke bliver tørt og ødelagt, hvis det ikke får balsam?

  • Carina siger:

   Hej Marianne
   Balsam skal kun påføres i længder og spidser, eftersom det kan tynge håret ved at komme det for tæt på hovedbunden. Hårstråene åbnes let, når det vaskes med shampoo og ved brug af balsam lukkes de igen, og det føles blødt og medgørligt. Hårstråene vil lukke sig uanset, men med balsam vil det være mere blødt og ‘forseglet’, hvis man kan sige det sådan. Da hovedbunden i forvejen producerer olie (talg) vil håret ikke blive tørt og ødelagt ‘på toppen’ samtidig med, at håret her ikke udsættes for samme stress som længder og spidser. Jeg håber, det giver mening 🙂

  • Carina siger:

   Vi har desværre ingen fysisk butik, men du er velkommen forbi efter aftale på vores kontor, hvis du vil dufte til de forskellige varianter ☺️

   • Katharina siger:

    Kan I ikke få et lille lager liggende på jeres kontor, så man kan komme forbi og købe dem fysisk? <3

    • Carina siger:

     Vi har altid produkterne på vores kontor. Der er mulighed for afhentning hver tirsdag 🙂

 3. Gitte siger:

  Hej jeg har ikke “ vasket” mit hår det sidste år, kun brugt rensebalsam fra curly Girl metoden. Kan jeg gå over til shampoo bar( og hvilken?)

  • Carina siger:

   Ja, det kan du. Du bør vælge Wild Roses shampoo baren. Balsam baren er den samme, blot med og uden duft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *