Sådan slipper du af med fedtet hår og hovedbund

fedtet hår og hovedbund

Er du træt af at vågne op til endnu en dag med fedtet hår? Her får du vores bedste tips til at komme fedtet hår til livs

Du kender det garanteret: Du har lige vasket hår og allerede dagen efter (eller endnu tidligere), ser håret fedtet og slasket ud igen. Andre kan gå halve til hele uger før deres hår ser den mindste smule fedtet ud. Så hvorfor får nogle hurtigere fedtet hår end andre? Og hvad kan man gøre for at undgå det fedtede look? Læs med her og få vores bedste råd mod fedtet hår.

Før vi kommer ind på, hvad du kan gøre for at komme fedtet hår til livs, er det vigtigt først at forstå, hvorfor og hvordan det opstår. Der er mange forskellige årsager til, at nogle får mere fedtet hår end andre. Ofte findes svaret i vores hårplejerutiner, men det er vigtigt at understrege, at også genetik, hormonelle ændringer, medicin, graviditet og stress kan have stor indvirkning på både vores hår og hud. Den gode nyhed er, at du med den rette hårplejerutine ofte kan opnå gode resultater uanset årsagen.

Når det kommer til din hårplejerutine, så overvej disse tre faktorer: Hvor ofte vasker du hår? Vasker du med produkter, der er tilpasset din hårtype? Bruger du mange stylingprodukter eller produkter med skrap kemi? Er dine hårrutiner uhensigtsmæssige for dit hår og hovedbund, kan de alle bidrage til en fedtet hovedbund, som giver fedtet hår. Heldigvis kan det fedtede hår som regel mindskes med den rette hårplejerutine. Er dit fedtede hår opstået som følge af noget hormonelt, vil det ofte gå over af sig selv. Dermed ikke sagt, at du stadig have gavn af rådene, mens det står på. 

Generelt vil det fedtede hår altid opstå grundet en ubalance, som resulterer i en overproduktion af olie i hovedbunden. Det er dog vigtigt at forstå, at vi hverken kan eller skal fjerne olien helt. Olien spiller nemlig en afgørende rolle for vores hud og hårs fugtbalance og sundhed. Derfor handler det om at genfinde balancen i hovedbunden fremfor at fjerne olien helt. 

Overproduktion af talg

Når håret ser urent og olieret ud, skyldes det, at vores hovedbund (som alt hud) er fyldt med små kirtler, som producerer olie. Denne olie kaldet talg eller sebum. Talg varetager flere vigtige funktioner som fx at smøre håret og hovedbunden. Den lægger sig som et beskyttende lag på huden og hårstråene. Her fungerer den som en barriere, der virker fugtbevarende og forhindrer bakterier i at trænge ind i huden. I takt med at olien dannes, bevæger den sig fra hovedbunden og ned langs hårstrået. Det er det, der gør, at håret herefter vil begynde at føles fedtet.

Det er altså helt normalt, at du har talg i hår og hovedbund, og alle oplever at få olieret hår på et tidspunkt. Har du fint og glat hår, kan du være tilbøjelig til at få fedtet hår tidligere end personer med bølget eller krøllet hår. Det er fordi talgen har sværere ved at bevæge sig ned langs bølgede hårstrå.

Problemet med fedtet hår opstår, når der grundet ubalance sker en overproduktion af talg. Det medfører, at håret kan se fedtet ud allerede samme dag eller dagen efter hårvask. Uanset årsagen til denne ubalance findes der heldigvis nogle simple råd til din hårplejerutine, som kan skabe en betydelig effekt. Det er også her, at mange begår fejl, som forholdsvist nemt kan rettes op på med den rette tilgang.

Find en balance i din hårvaskerutine

Oplever du, at dit hår bliver fedtet så hurtigt, at du føler dig nødsaget til at vaske hår dagligt? Det kan være rigtig svært at lade være, men vi vil råde dig til at forsøge at udskyde hårvasken. Overvaskning af håret kan føre til en øget produktion af talg. Når hovedbundens naturlige olier konstant fjernes, stimuleres talgkirtlerne til at producere endnu mere talg. Prøv dig frem med frekvensen på hårvasken, og se om du kan reducere hyppigheden. Sigt efter 2-3 hårvaske om ugen. Snart skulle du gerne opleve, at dine talgkirtler regulerer dannelsen af olie og genvinder den sunde balance.

Overvaskning af håret kan føre til en øget produktion af talg. Når hovedbundens naturlige olier konstant fjernes, stimuleres talgkirtlerne til at producere endnu mere talg. Prøv dig frem med frekvensen af hårvaske og se, om du kan reducere hyppigheden. Gå fx efter 2-3 hårvaske om ugen. Snart skulle du gerne opleve, at dine talgkirtler regulerer dannelsen af olie og genvinder den sunde balance.

Som en hjælp til at udskyde hårvasken, kan det være en god idé at bruge en mild tørshampoo. Tørshampoo opfrisker håret og fjerner hurtigt det fedtede look. Vores økologiske tørshampoo pulver, som består af 100% naturlige ingredienser, absorberer nænsomt den overskydende olie uden at sætte hovedbunden ud af balance. (Bemærk dog, at for hyppig brug af tørshampoo også kan skabe ubalance, så overforbrug ikke. Vi anbefaler ikke at bruge tørshampoo mere end 3-4 gange i ugens løb).

En anden faktor, der er vigtigt at nævne i forbindelse med hårvasken, er dobbeltvask. Vi anbefaler altid at dobbeltvaske håret hver gang. I første vask fjernes overskydende olie, snavs og produktrester. I anden vask får de afbalancerende ingredienser lov til at trænge dybt ind i hår og hovedbund og virke optimalt. Vasker du kun én gang, kommer du ofte ikke i bund, hvorfor håret stadig kan føles fedtet, selvom det er nyvasket. Sørg desuden altid for at skylle grundigt ud, så der ikke sidder nogen produktrester tilbage i hovedbunden.

Vasker du allerede hår få gange om ugen, men døjer alligevel med fedtet hår? Så kan løsningen måske ligge i dine hårplejeprodukter. 

Brug den rette shampoo

Når du kæmper med fedtet hår, er det vigtige ikke blot, hvor ofte du vasker håret men også, hvad du vasker håret med. Benyt altid en shampoo, som er udviklet specielt til fedtet hår. Shampooen skal hjælpe din hovedbund til at genfinde balancen ved at fjerne det ekstra fedt uden at udtørre hovedbund eller hår. Shampooen bør altså hverken være for rensende eller for fugtgivende, da den i så fald vil forværre problemet.

Det er samtidig en god idé at undgå visse ingredienser, når du vælger shampoo. Skrap kemi som fx sulfater, parabener, mineralolier og udtørrende alkoholer kan irritere og udtørre hovedbunden. Silikone kan også have en uheldig effekt, da den kan ophobe sig og skabe build-up. Det får håret til at se mere fedtet og tungt ud. Du kan blive klogere på, hvilke ingredienser der kan være problematiske og lære, hvordan du undgår dem i vores guide her.

Hos Elou har vi udviklet en shampoo til ethvert behov, herunder også til fedtet hår og hovedbund i ubalance. Alle vores produkter er desuden fri for uønsket kemi, så selv dig med sensitiv hud og hår, trygt kan benytte vores shampoo barer. Vores Fresh Herbs shampoobar er særligt udviklet til fedtet hår. Med aktive plantebaserede ingredienser bringer den naturligt hovedbunden tilbage i balance uden at udtørre.

Korrekt brug og valg af den rette balsam

Balsam indeholder nærende og fugtgivende ingredienser, som gør håret blødt og glansfuldt. For dig, der døjer med fedtet hår, bør du dog være ekstra påpasselig med både brug og valg af balsam. Vær igen opmærksom på at vælge en balsam uden silikoner, udtørrende alkoholer, mineralolier og parabener, som kan påvirke håret negativt. Brug generelt kun balsam i hårets længder og spidser. Kommer du balsam i ved hårrødderne, tilføjer du ekstra fugt til din hovedbund. Når din hud allerede overproducerer olie, kan dette netop forværre problemet.

Vores balsam barer indeholder ingen af ovenstående ingredienser samtidig med at være utrolig let, hvorfor de ikke tynger håret på nogen måde. Det vil sige, at de er ideelle til brug i fedtet hår.

Hold hårbørsten og hovedpuden ren

Bliver dit hår hurtigt fedtet, er det vigtigt at holde de materialer, der kommer i kontakt med din hovedbund og hår dagligt, rene. Især din hovedpude og din hårbørste bør du vaske/rense regelmæssigt, så de ikke bidrager til spredningen af snavs og produktrester i dit hår. De fleste hårbørster kan vaskes med vand og mild sæbe, efter du har fjernet de løse hår fra børsten. Børsten kan herefter tørres af og lægges til tørre med børstehårene nedad. Er en grundigere rens nødvendig for at fjerne genstridige produktrester, kan du med fordel benytte en tandbørste med sæbevand til at skrubbe børstehårene helt fri for produktrester, fedt og snavs.

Det kan også være en hjælp at bruge en hårbørste i træ. Modsat plastik og metal har har en hårbørste med træknopper en egenskab til at trække olierne fra hovedbunden ud i hårstråene. På den måde hjælper du olierne til at blive fordelt jævnt i håret i stedet for at ophobe sig i hovedbunden. Det bidrager samtidig til ekstra beskyttelse til længderne i håret. Træknopper fremfor børstehår er også ofte lettere at rengøre og fjerne hår fra, hvorfor de kan være at foretrække, hvis du døjer meget med fedtet hår. 

Lad håret være i fred

De fleste af os retter på håret i løbet af dagen, hvad end det er bevidst eller ubevidst. Det er der som sådan ikke noget i vejen med, men har du tendens til fedtet hår, kan du forværre tilstanden. Jo mere du rør ved dit hår i løbet af dagen, jo mere fedtet vil det blive, eftersom fedt og snavs fra hænderne konstant overføres til håret. Forsøg derfor at undgå at røre håret mere end højst nødvendigt.

Med ovenstående råd er du godt klædt på til at hjælpe din hovedbund tilbage i balance og mindske muligheden for fedtet hår. Husk dog på, at fedtet hår hverken er usundt eller unaturligt, og at det er til for at beskytte vores hud og hår.

Er du klar til at bekæmpe overproduktionen af talg? Så finder du herunder et udvalg af vores produkter, som er skabt med særlig omtanke for din fedtede hovedbund.

Tak fordi du læste med.

Anbefalede produkter mod fedtet hår

(73) 105,00 kr.
Spar 10%
(20) Original price was: 359,00 kr..Current price is: 325,00 kr..
(15) 249,00 kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
(128) 105,00 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *