Derfor bør du undgå silikone i din hårplejerutine

derfor bør du undgå silikone i hårplejeprodukter

Silikone eller ej? Vi dykker ned i silikonens virkning i hårplejeprodukter på kort og langt sigt

Ingen ingrediens som silikone kan forvandle vores hår til at se glat, blødt og glansfuldt ud. Så hvorfor vælger flere og flere alligevel at undgå silikoner? Læs med her og find ud af, hvad der gemmer sig under overfladen, og hvorfor denne ingrediens ikke findes i nogen af Elous produkter.

Inden vi går i dybden med, hvad silikone er, og hvordan det påvirker vores hår, er det en god idé først at vide, hvordan vores hårstrå er opbygget. Når vi kender til hårets opbygning, er det lettere at forstå, hvad silikone konkret gør ved håret og ikke mindst hvilke uheldige resultater, ingrediensen kan føre med sig.

Hvordan er håret opbygget?

Vores hårstrå består i grove træk af tre lag, som illustreret på billedet.

Inderst findes hårets kerne kaldet Medulla, som primært består af keratin. Dernæst kommer hårets største lag kaldet Cortex, som består af keratinprotein, som giver håret dets styrke, elasticitet og farve. Det yderste lag kaldes Kutikula eller skællaget. Laget udgøres af en masse celler, der kan sammenlignes med fiskeskæl. De ligger på en sådan måde, at de overlapper hinanden ligesom tagsten eller skællene på en grankogle.

Det er skællaget, der har relevans for dette indlæg, da lagets funktion er at beskytte håret og bevare dets fugtighed.

Hårets opbygning

Hvad er silikone og hvilken funktion har det?

Silikone er et kemisk stof, som udvindes af silica, et element, der findes i sand. Stoffet undergår en række kemiske processer for at blive til forskellige former for silikoner, der anvendes i kosmetik. Der findes flere forskellige typer af silikone, som findes i et hav af hud- og hårplejeprodukter. På grund af dets specifikke kemiske sammensætning har silikone i hårprodukter som bl.a. shampoo og balsam en særlig egenskab til at give håret et blødt og glansfuldt udseende. Det fungerer sådan, at silikonen lægger sig som en usynlig hinde rundt om selve hårstrået. Her udfylder den eventuelle revner eller knæk i skællaget samtidig med, at skællaget lukkes og omkapsles. Resultatet er, at håret ser både glat og blødt ud, og da silikonelaget også kan reflektere lys, synes håret også mere glansfuldt. 

Hvorfor bør man undgå silikone? 

Ovenstående lyder alt sammen meget godt. Desværre gemmer der sig nogle kedelige konsekvenser under overfalden ved længerevarende brug af silikoneholdige hårprodukter. På kort sigt ser håret sundt og smukt ud, men på længere sigt kan silikonen ende med at gøre mere skade end gavn. Barrieren, som lægges uden på hårstrået, har nemlig også den uheldige effekt, at den forhindrer fugt og næringsstoffer i at trænge ind i håret.

Årsagen til dette er, at de små overlappende skæl i hårets skællag ikke kan åbne sig, hvis de er fyldt med silikone. Normalt åbner skællaget sig en smule ved brug af shampoo (til højre i illustrationen), så håret kan optage fugt og næring. En balsam sørger for at lukke hårstrået igen, så fugten forbliver inde i hårstrået. Når håret er dækket af en silikonehinde, har skællaget ikke mulighed for at åbne op og absorbere fugt og næring. Dette kan resultere i et hår, som bliver tørt, skrøbeligt og livløst, da håret ikke kan opretholde sin vitalitet og elasticitet.

Når håret er dækket af en silikonehinde, har skællaget ikke mulighed for at åbne op og absorbere fugt og næring. Dette kan resultere i et hår, som bliver tørt, skrøbeligt og livløst, da håret ikke kan opretholde sin vitalitet og elasticitet.

En anden ulempe ved silikone er dets tendens til at binde sig til håret. Dette giver nemlig gode betingelser for at ophobe sig på overfladen af hårstrået. Over tid kan det føre til opbygning af produktrester, også kaldet build-up, der får håret til at virke tungt, fedtet og kedeligt.

Er silikone skadeligt for miljøet?

Det korte svar er ja. Når silikonen vaskes ud af håret, løber det med vandet ned i afløbet. Her kan det ende i vand- og jordmiljøer og samtidig ophobe sig i dyr. Det er belastende for miljøet, da mange typer af silikone ikke er nedbrydelige. Derfor kan silikone ophobe sig i vores miljø, hvor det kan forurene vand og potentielt være til skade for økosystemer og biodiversiteten (1). 

På baggrund af ovenstående årsager anbefaler vi at undgå silikone i plejeprodukter. Af samme årsager indgår silikone ikke i nogen af Elous produkter. Vi benytter udelukkende plantebaserede og let nedbrydelige alternativer, som ikke ophober sig i hverken dit hår eller i vores miljø. Alle vores produkter er desuden fri for sulfater, udtørrende alkoholer, parabener, kunstige farvestoffer, mineralolier og konserveringsmidler. I stedet indeholder de milde ingredienser af naturlig oprindelse, som er skånsomme for både dig og vores miljø. 

Hvordan spotter du silikone på ingredienslisten? 

Ønsker du at undgå silikone, er det vigtigt at vide, hvordan du selv kan tjekke produkter for silikone. Her skal du vende blikket mod produktets ingrediensliste (også kaldet INCI-liste). Det kan være lidt af en udfordring at forstå ingredienslisten, men bare rolig. Den gode nyhed er, at det faktisk er ret nemt at spotte silikone på ingredienslisten. Se blot efter følgende endelser, som alle er typer af silikone: -thicone, -conol, -silane og -siloxane. Er de ikke på ingredienslisten, har du fundet et silikonefrit produkt.

Den gode nyhed er, at det faktisk er ret nemt at spotte silikone på ingredienslisten. Se blot efter følgende endelser, som alle er typer af silikone: -thicone, -conol, -silane og -siloxane. Er de ikke på ingredienslisten, har du fundet et silikonefrit produkt.

Er du interesseret i at tage et dybere kig på INCI-listen, har vi lavet en guide, der hjælper dig til at finde hoved og hale i, hvad dine produkter egentlig indeholder. Her kan du desuden læse, hvilke andre ingredienser, vi generelt anbefaler at undgå eller mindske brugen af.

Jeg håber, at du efter at have nået hertil, føler dig godt klædt godt på til at tage et informeret valg om silikone næste gang, du køber shampoo eller balsam. Er du klar til at skifte til silikonefri hårplejeprodukter, kan du herunder se et udvalg af vores shampoo- og balsam barer, som kan hjælpe dig godt på vej mod en naturlig hårplejerutine uden silikoner og anden uønsket kemi.

Tak fordi du læste med.

Silikonefri produkter hos Elou

(43) 105,00 kr.
Spar 15%
(14) Original price was: 316,00 kr..Current price is: 285,00 kr..
Spar 10%
(74) Original price was: 373,00 kr..Current price is: 335,00 kr..
(19) 185,00 kr.
+
Ikke på lager
(7) 130,00 kr.
Spar 10%
(9) Original price was: 285,00 kr..Current price is: 255,00 kr..

En kommentar til “Derfor bør du undgå silikone i din hårplejerutine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *