Tørt hår og hovedbund: Sådan genvinder du fugten

tørt hår guide fra elou

Klar til at komme tørt hår til livs? Her får du vores bedste råd til at slippe af med tørt hår og hovedbund

Er du træt af tørt hår, spaltede spidser og knækkede hårstrå? Tørt hår og hovedbund er en af de mest udbredte udfordringer, når det kommer til vores hår. Håret kan føles kedeligt, kruset, livløst og glansløst. Hovedbunden kan være rød, irriteret, kløende og skællende. Heldigvis er der nogle enkle trin, du kan følge for at genoplive dit hår og lindre irritation i hovedbunden. Her får du vores bedste råd til at bekæmpe tørt hår og hovedbund.

Inden vi kommer til, hvad du kan gøre for at pleje tørt hår og lindre en tør hovedbund, er det vigtigt først at forstå, hvorfor disse udfordringer opstår. Der kan nemlig være mange forskellige årsager til, at du ender op med tørt og glansløst hår eller en generet og kløende hovedbund.

Mange af årsagerne til tørhed udspringer af det samme underliggende problem: Fugtmangel. Fugt er den afgørende faktor for at opretholde et sundt, næret og glansfuldt hår såvel som en hovedbund i balance. Vores hår og hud sørger normalt selv for at producere fugtgivende olier, også kendt som talg eller sebum, i en tilstrækkelig mængde. Døjer du med tørt hår, kan det være et tegn på, at der er en ubalance i hovedbunden, så der ikke produceres nok olie. Det kan også være, at der dannes tilstrækkeligt med olie, og det i stedet er dine hårrutiner eller kost, der bidrager til fjernelsen af dem. Derudover kan dit hårs porøsitet og evne til at holde på fugten også give udfordringer, som resulterer i tørt hår.

Oplever du kun tørt hår i visse perioder, er årsagen typisk at finde i vejret eller din hormonelle balance. Lav luftfugtighed, stærk vind, sol samt stærk varme eller kulde kan også påvirke huden og hårets fugtighed. Samtidig kan stress og hormonel ubalance bidrage til uregerligt hår i form af både tørt og fedtet hår. For nogle personer kan hudlidelser som psoriasis eller eksem også være årsag til tørhed, som typisk kan behandles og holdes nede med den rette shampoo.

I de fleste tilfælde kan tørt hår heldigvis afhjælpes ved nogle simple justeringer i din hårplejerutine og evt. kost. Find ud af, hvilke ændringer du selv kan foretage i din hverdag for at komme tørt hår og hovedbund til livs herunder.

Den rette shampoo

En af de vigtigste betingelser for sundt og velplejet hår er som nævnt tilstrækkeligt med fugt. Hjælp dit hår godt på vej med en fugtgivende shampoo, der er specielt udviklet til tørt hår. Er det mere hovedbunden, der driller, så find en fugtgivende shampoo, der samtidig bekæmper evt. skæl og kløe. En god idé er også at undgå produkter med skrap kemi som sulfater, parabener og udtørrende alkoholer. De kan nemlig udtørre håret yderligere og øge irritationen i hovedbunden.

Hos Elou finder du shampoobarer specielt udviklet til både tørt hår, irriteret og følsom hovedbund samt bekæmpelse af skæl. Alle vores produkter er desuden uden skrap kemi, så selv personer med sensitiv hud og hår trygt kan benytte vores shampoo- og balsambarer. Er du i tvivl om, hvilken shampoo bar, der er den rette for dig, så læs mere i vores guide her.

Når du har fundet den rette shampoo, der tilgodeser dit hårs behov, er næste skridt at benytte den med omtanke. Mange vasker deres hår ved at fordele shampooen i hele håret fra rod til spids. Medmindre du bruger mange stylingprodukter i længderne såsom hårspray, mousse m.m., er det faktisk slet ikke nødvendigt at fordele shampooen i hele håret. Når du vasker hovedbunden med shampoo, er det skummende vand, der rinder ned igennem håret, nok til at rense det. Du gør derfor dit hår en tjeneste ved ikke at vaske længderne med shampoo, da dette blot vil bidrage til yderligere udtørring. 

Medmindre du bruger mange stylingprodukter i længderne såsom hårspray, mousse m.m., er det faktisk slet ikke nødvendigt at fordele shampooen i hele håret. Når du vasker hovedbunden med shampoo, er det skummende vand, der rinder ned igennem håret, nok til at rense det. Du gør derfor dit hår en tjeneste ved ikke at vaske længderne med shampoo.

Ekstra fugt og pleje

Sørg altid for at afslutte hårvasken med en fugtgivende balsam. Balsam sørger for at lukke hårstråene efter hårvask ved at glatte og udjævne hårets skællag, hvilket resulterer i en glattere og mere ensartet overflade på hårstrået foruden indkapsling af fugt i hårstrået. Ved at bruge balsam efter hver hårvask beskytter du håret mod udtørring og får samtidig et mere glansfuldt og velplejet hår. Vi anbefaler at vælge en balsambar fri for silikoner, som på sigt kan forværre udtørringen yderligere. Læs mere om hvorfor her.

Overvej også at tilføje en fugtgivende hårmaske eller hårkur til din rutine mindst en gang om ugen for at give dit hår og hovedbund dybdegående næring. Vores balsambar kan eksempelvis bruges som hårkur ved at komme den i hele håret inkl. hovedbunden og lade den virke i 5-10 minutter. Brug en god, naturlig hårolie i spidserne for at forhindre yderligere udtørring. Er dit hår fint, så gå efter en hårolie til netop fint hår, som ikke tynger håret. 

Skånsom håndtering

Tørt hår er mere skrøbeligt og tilbøjeligt til at knække og spalte. Vær derfor forsigtig, når du børster eller styler dit hår. Start altid med at rede dit hår nedefra og bevæg dig opad fremfor at rede håret oppefra og ned. Gør dit hår en tjeneste og brug en god hårbørste uden plast eller metal, som ikke river og trækker i håret.

Vælg en hårbørste, som stimulerer hovedbunden som fx vores hårbørste i træ. Stimulation af hovedbunden kan forbedre blodcirkulation og dermed styrke hårrødderne. Samtidig øges produktionen af de naturlige olier, så du får tilført ekstra fugt helt naturligt.

Varmebeskyttelse

Vær særlig opmærksom på at mindske brugen af stylingredskaber på høj varme som hårtørrere, glattejern og krøllejern. Den høje varme kan få fugten til at fordampe og dermed forværre tørheden i håret og hovedbunden. Det samme gælder i øvrigt det varme vand, når du er i bad. Hold det så køligt som muligt.

Hvis du ikke kan undgå at bruge fx hårtørrer eller glattejern, er det vigtigt at beskytte dit hår mod varmeskader. Brug derfor altid et varmebeskyttende produkt, inden du bruger varmeredskaber. Dette vil hjælpe med at minimere skader og bevare fugtigheden i håret. Sæt også temperaturen på den laveste indstilling om muligt for at skåne håret mest muligt. 

Sund kost og tilstrækkelig væske

Et sundt hår starter indefra, og derfor er kosten mindst lige så vigtig for et smukt og sundt hår. Indfør en balanceret kost rig på næringsstoffer som protein, omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der fremmer sundt hår.

  • Proteiner er hårets byggesten og er vigtige for at opretholde et stærkt og sundt hår. Du finder gode kilder til protein i fisk, kød, bælgfrugter, tofu, æg og mejeriprodukter.
  • Omega-3-fedtsyrer reducerer tørhed og bidrager til en sund hovedbund. De findes især i fisk, frø og nødder.
  • Vitaminer og mineraler bidrager ligeledes til en sund hovedbund og fremmer samtidig hårets styrke og glans. Fokusér især på vitamin A, C, E og B7 (Biotin) samt zink og jern. Næringsstofferne findes især i frugter, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og magert kød. Fødevarer der er særligt rige på biotin inkluderer også æg, nødder, frø og søde kartofler.

Husk også at drikke rigeligt med vand for at opretholde en god væskebalance i hele kroppen, herunder huden og håret.

Følger du ovenstående råd, er du godt på vej til at bekæmpe dit tørre hår og hovedbund og genvinde huden og hårets fugt, glans og smidighed. Er du klar til at komme tørt hår til livs, finder du herunder et udvalg af vores produkter, som er skabt netop til dig med tørt hår samt irriteret og følsom hovedbund.

Tak fordi du læste med.

Anbefalede produkter til tørt hår og hovedbund

(89) 105,00 kr.
(43) 105,00 kr.
(19) 185,00 kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
(128) 105,00 kr.
(15) 249,00 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *